Έχει την βάση, ψάχνει ενίσχυση και διάρκεια

από Γιώργος Γκάτος

Ο ΑΡΗΣ γνώρισε την δεύτερη ήττα του σε ισάριθμα φιλικά παιχνίδια, γεγονός που από μόνο του δεν λέει τίποτα, ούτε και προκαλεί ανησυχία. Τα συμπεράσματα από τις πρώτες αναμετρήσεις κάθε σεζόν είναι πολύ χρήσιμα, αλλά χθες δεν γίναμε σοφότεροι για κάτι.


Οι αδυναμίες των “Κιτρινόμαυρων” δεν μπορούν να κρυφτούν αλλά αν μια εποχή της σεζόν τις θέλεις φανερές, είναι αυτή στη καλοκαιρινή προετοιμασία.

Ιδανικά, φυσικά και δεν τις θέλεις ούτε τώρα, όμως οι καλοκαιρινές προετοιμασίες όταν υπάρχει Ευρωπαϊκό παιχνίδι νωρίς το καλοκαίρι, τα έχουν αυτά.

Η αρχική ενδεκάδα δείχνει και το επίπεδο ετοιμότητας


Το ποδόσφαιρο μπορεί να υπεραπλουστευτεί πολλές φορές. Συνήθως γίνεται με επιπολαιότητα ή όταν θέλεις σκόπιμα να σταθείς κάπου. Μπορούμε όμως να αντιληφθούμε άμεσα την ετοιμότητα που έχει η ομάδα αυτή την εποχή, βλέποντας τον Ματέο Γκαρσία σε ρόλο χαφ.

Τα χαφ είναι λίγο-πολύ ιερά για το σύστημα που επιλέγει ο Άκης Μάντζιος. Προσδίδουν ύψος στο γήπεδο, έχουν τα τρεξίματα για τις αναχαιτίσεις και καλύπτουν τους χώρους ώστε να μπορούν οι μεσοεπιθετικοί να είναι πιο φρέσκοι και οι αμυντικοί να μην χαλάνε τη γραμμή τους.


Ε αυτό λοιπόν, λείπει για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι. Κόντρα στον Ερυθρό, στο πλευρό του Ματίγια αγωνίστηκε ο νεαρός Κριμιτζάς, ενώ χθες ο Ματέο Γκαρσία. Πιθανότητες να δούμε αυτούς τους δύο σε αυτή τη θέση, σε βασική ενδεκάδα φέτος; Μηδέν.

Οι “Διόσκουροι” θέλουν ακόμα χρόνο


Από τον νευραλγικό χώρο του κέντρου, λείπει το δίδυμο που έκοβε και έραβε σε όλη τη διάρκεια της σεζόν.
Ο καθ’ ομολογία MVP του ΑΡΗ τη περσινή σεζόν, Λούκας Σάσα, ταλαιπωρήθηκε πάρα πολύ από την υπόθεση με τον Covid-19 και βρίσκεται αρκετά πίσω. Ο Άκης Μάντζιος του έδωσε 10 λεπτά στο πρώτο φιλικό και 45 χθες. Κάπως έτσι, προσπαθεί να καλύψει τον χαμένο χρόνο και να του δώσει ό,τι χρειάζεται.


Πιθανότητα ο περσινός MVP Σάσα, να δεχθεί την ίδια ντρίπλα όπως αυτή του Ζάιρο, στο 2-0; Μηδέν. Όχι απλά δε θα του δώσει χώρο…

Ο παρτενέρ του στο κέντρο, αν και ανεβαίνει καθημερινά και συμμετέχει σε όλες τις προπονήσεις, βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο αποθεραπείας του. Μόλις σήμερα πήρε το “ΟΚ” από το ιατρικό τιμ.
Άρα αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η “βιτρίνα” του περσινού ΑΡΗ κάνει αγώνα δρόμου για να είναι έτοιμη κόντρα στην Αστάνα.


Η επιτακτική ανάγκη της απόκτησης δύο στόπερ

Ο Άκης Μάντζιος έχει πάρει ένα μεγάλο ρίσκο. Έχει αφήσει τον Γιώργο Δεληζήση για δύο συνεχόμενα 90λεπτα μέσα στο γήπεδο. Είναι λίγο σπάνιο να γίνεται κάτι τέτοιο αρχές Ιουλίου, σε οποιαδήποτε ομάδα, αλλά φανερώνει και το γενικότερο πρόβλημα.


Και στα δύο παιχνίδια, παράλληλα, έχει χρησιμοιήσει τον νεαρό Ασλανίδη στο πρώτο και τον δυναμικό Μπεναλουάν στο δεύτερο ημίχρονο. Ο νεαρός δείχνει καλά στοιχεία, θα μπορούσε να προσδώσει βάθος στην ομάδα.

Η συνεργασία Δεληζήση-Μπεναλουάν, είναι κάτι που δεν θεωρώ πως είναι εφικτό. Και αυτό δεν είναι τόσο προσωπική άποψη. Αν θέλετε είναι ο λόγος που ο Λίντσεϊ Ρόουζ έπαιζε πέρσι χωρίς ανάσα, φτάνοντας τα σχεδόν 3400′ σε 39 συμμετοχές.


Ο 29χρονος στόπερ, ήταν πολύ πιο γρήγορος από τους υπόλοιπους δύο και πιο σύγχρονος στο build up.
Και είναι απαιτούμενο για να χτιστεί ο ΑΡΗΣ, ένας ποδοσφαιριστής με καλή τεχνική και ταχύτητα. Θα είναι δύσκολο να έρθουν και οι δύο άμεσα.


Η συνταγή είναι γνωστή, τα υλικά αναζητούνται

Γίνονται πειράματα μόνο στα πρόσωπα, όχι στο σύστημα. Από το 15′ ως το 65′, ο ΑΡΗΣ έδειξε συνέχεια της περσινής ομάδας. Η πρώτη γραμμή άμυνας ξεκινάει από την επίθεση.


Στα πρώτα 15 λεπτά και τα τελευταία 25′, έχω την εντύπωση ότι υπήρξε μια τρικυμία, μέχρι να δουν που πρέπει να βρίσκεται ο καθένας, με εναλλακτικά σχήματα στα χαφ. Δηλαδή, μια ομάδα κομμένη στη μέση.

Η ίδια πίεση ψηλά, η ταχύτητα των μεσοπιθετικών που φτάνουν έξω από την περιοχή με προϋποθέσεις. Ταυτόχρονα, μερικές κακές αμυντικές τοποθετήσεις και η αδυναμία να μπει σωστά η μπάλα στο κουτί ώστε να γίνει τελική.


Σε αντίθεση με τον Ερυθρό Αστέρα και την Χάιντουκ Σπλιτ που είναι ένα επίπεδο ετοιμότητας μπροστά, ο ΑΡΗΣ καλείται να μπει σε μια “σειρά” μέσα από τους αγώνες.

Δεν γίνεται κάπως αλλιώς. Γιατί εκτός την Ευρώπη, ετοιμάζεται και για τη νέα σεζόν. Ο σοφός λαός λέει ότι αν δεις ομάδα τον Ιούλιο με ασφυκτικό pressing στο γήπεδο επί 90′ και εξαιρετικές επιδόσεις, τότε κάνει κάτι πολύ στραβά στη προετοιμασία.

Η μεταγραφική πολιτική της αναμονής και της επιμονής

Συνεπώς, ούτε ο ΑΡΗΣ προβλημάτισε (δεδομένων των συνθηκών), ούτε κανείς πιστεύει ότι θα παρουσιάξει ξανά ανάλογη εικόνα, αφού αυτές οι ενδεκάδες είναι για τις ανάγκες της προετοιμασίας.


Ο μοναδικός προβληματισμός μου είναι το πότε θα ενσωματωθούν μερικά γρανάζια. Σίγουρα, ο ΑΡΗΣ δεν είναι φιλανθρωπικό ίδρυμα, oύτε πρέπει να πληρώνει υπεραξίες.


Εδώ, ο επικεφαλής του συλλόγου, ο Θόδωρος Καρυπίδης παίρνει το συνειδητό ρίσκο του να προσπαθήσει να φέρει παίκτες από το πάνω ράφι, όπως ο στόπερ της Φενέρμπαχτσε, Μαουρίσιο Λέμος.

Κερδίζεις ποιότητα, χάνεις χρόνο προσαρμογής. Όμως, η λογική από πριν έλεγε ότι θα αγωνιστείς με μικρές αλλαγές στο πρώτο Ευρωπαϊκό παιχνίδι.


Η σέντρα του πρωταθλήματος είναι ακριβώς σε 1,5 μήνα από σήμερα.

Προτεινόμενα Άρθρα