Η τριάδα της αλλοίωσης και ένας ΑΡΗΣ που… ναι μεν αλλά

από Νίκος Παπαδόπουλος

Το χθεσινό παιχνίδι με τον Ολυμπιακό φέρνει τον ΑΡΗ ξανά με μία κατάσταση που πρέπει -δυστυχώς- να ασχοληθεί με τη διαιτησία και παράλληλα να μην πέσει στην παγίδα να υποβαθμίσει τα δικά του θέματα.

Το εκνευριστικό της υπόθεσης είναι ότι πλέον έχει συγκεντρωθεί τόση διαιτητική ύλη φέτος, που αντιστοιχεί σε πράγματα τα οποία γίνονταν μέσα σε μία διετία.

Το χθεσινό βέβαια είναι το αποκορύφωμα -μέχρι το επόμενο- με μία απόφαση του Μαρτίνς την οποία ίσως να μην την έπαιρνε ούτε Έλληνας διαιτητής.

Ακόμα και οι εχθροί του ΑΡΗ κοιτούν, ξανακοιτούν και απορούν πώς ακυρώθηκε αυτό το γκολ. Πού υπάρχει παράβαση ρε διάολε; Πουθενά φυσικά. Αμαν κάνει η ομάδα να σκοράρει με τη δυσκολία που έχει… Και πάλι της το στερούν. Και τί να το κάνω που παραδέχθηκε το λάθος του στον Καρυπίδη; Ηταν το μόνο; Οχι δυστυχώς.

Πρόκειται για μία κλοπή από ακόμα μία επιλογή του κ. Μπένετ. Στην Κύπρο τραβιούνται οι elite και εδώ δεν μπορούμε να φέρνουμε πιο συχνά για τέτοια παιχνίδια; Δεν νονμίζω. Είναι ανεπαρκής, έχει φανεί εδώ και καιρό αλλά κρατιέται εκεί από αυτούς που έχουν συμφέρον.

Υπάρχει η δεύτερη κίτρινη του Βρουσάι στον πάτημα στον Μαντσίνι. Υπάρχει το φάουλ στον Νταρίντα πριν το γκολ του Ολυμπιακού. Τρεις καραμπινάτες φάσεις που αλλάζουν ριζικά τη ροή του αγώνα. Αντ’ αυτού, ο Ολυμπιακός πετυχαίνει ένα γκολ που εκθέτει τον μισό ΑΡΗ και εκεί το ματς αλλάζει με τρόπο που κάνει τα πράγματα πολύ δύσκολα για την ομάδα του Άλαν Πάρντιου. Και εδώ είναι η “γέφυρα” για να πάμε στο αμιγώς ποδοσφαιρικό κομμάτι του χθεσινού αγώνα.

Μέχρι το 1-0 ο ΑΡΗΣ κάνει ένα καλό και κυρίως ελπιδοφόρο, για τη συνέχειά του, παιχνίδι. Ναι μεν ανεβάζει νωρίς τις γραμμές του και πιέζει τον Ολυμπιακό στο άλλο μισό, αλλά ανασταλτικά είναι συνεπής και ο Ολυμπιακός απειλεί πρώτη φορά στο 21΄.

Επιθετικά η ομάδα έβγαζε άλλη ενέργεια και σε αυτό συνέβαλε σημαντικά ο πιο αθλητικός και γρήγορος Καμαρά, συμμετέχοντας αρκετά στο κομμάτι της ανάπτυξης και δίνοντας καλύτερη επιλογή για μπαλιές στα μέτρα που άφηνε ο Ολυμπιακός στην πλάτη του.

Ακόμα και ο Ιτούρμπε φάνηκε για κάποια λεπτά, όντας μέσα σε όλες τις καλές στιγμές του πρώτου μέρους και με αποκορύφωμα το γκολ που σκόραρε. Μέχρι εδώ καλά…

Οπως και στο ματς πρωταθλήματος, έτσι και χθες ο Ολυμπιακός πετυχαίνει ένα γκολ που δεν αλλάζει μόνο τη ροή του ματς αλλά και τη δική του φιλοσοφία στο μεγαλύτερο διάστημα του υπόλοιπου αγώνα.

Η ομάδα του Μίτσελ πήγε συνειδητά στον 2ο ρόλο, περιόρισε σημαντικά τους χώρους που έδινε και δημιούργησε πάλι μία κατάσταση στην οποία ο ΑΡΗΣ παραμένει ανεκπαίδευτος τακτικά και ούτε είχε μέσα στο γήπεδο τόσο ατομική ποιότητα για να αντεπεξέλθει. Δηλαδή την παραπάνω ενέργεια από κάποιον μεσοεπιθετικά.

Από το ξεκίνημα της σεζόν είναι θέμα το γκολ. Το εύκολο γκολ που ο ΑΡΗΣ αδυνατεί να βρει, πληρώνοντας άλλες φορές την έλλειψη δημιουργίας και σε άλλες τη δυστοκία του στο τελευταίο τρίτο. Δεν είναι απόλυτη ευθύνη του Πάρντιου, αλλά έχει σημαντικό μερίδιο.

Ακόμα κι έτσι, σε ένα κατάμεστο “Βικελίδης” μπορεί την πρόκριση. Είναι στις δυνατότητές του, βάσει του αντιπάλου και το πώς τον διαχειρίστηκε στα προηγούμενα δύο παιχνίδια. Θέλει λίγη… ταλιμπανιά αυτό το παιχνίδι, από ομάδα και κόσμο. Ο δεύτερος θα είναι. Από εκεί και μετά η ομάδα πρέπει να κάνει τη δουλειά της. Απλά πρέπει να σκοράρει και ίσως όχι μόνο ένα γκολ.

Το ματς αυτό θα απασχολήσει από την Κυριακή. Είναι ήδη στο μυαλό όλων με μία αισιόδοξη ή αγχωτική προσμονή. Νωρίτερα όμως ο ΑΡΗΣ καλείται να ξεπεράσει το εμπόδιο του Βόλου και να κρατήσει ή να μειώσει την ψαλίδα από την 3η και την 4η θέση.

Το ματς είναι πολύ σημαντικό, δεδομένου ότι οι Θεσσαλοί είναι έναν βαθμό πάνω στη βαθμολογία. Το τρίτο παιχνίδι μέσα σε έξι μέρες και με αρκετούς παίκτες να “κουβαλούν” φυσιολογική κόπωση από τα δύο τελευταία παιχνίδια.

Αυτό που χρειάζεται ο ΑΡΗΣ είναι μία νίκη και διαχείριση δυνάμεων, σε ένα ματς που αναμένονται αλλαγές από τον Πάρντιου. Χθες προσπάθησε να ξεκουράσει κάποιους με τις αλλαγές του, δεν είναι φαν του μαζικού ροτέισον αλλά θα αναγκαστεί να διαφοροποιήσει κάποια πράγματα και σίγουρα να επαναφέρει τον Γκαρθία, τον οποίο δεν έδειξε να υπολογίζει και στα δύο τελευταία ματς.

 

 

Προτεινόμενα Άρθρα