Τα… παλιά γκαρσόνια και το πείσμα του Καρυπίδη

από Νίκος Παπαδόπουλος

Πριν έξι χρόνια ο Θεόδωρος Καρυπίδης αναλάμβανε έναν ΑΡΗ με τις διαβεβαιώσεις ότι το αμαρτωλό παρελθόν της ομάδας δεν θα… γυρίσει για να το βρει μπροστά του.

Έξι χρόνια μετά, έχει στο αρχείο του δύο… ταμεία. Ένα της δικής του χρήσης και το άλλο που αφορά τα… κερατιάτικα που του φορτώθηκαν από ένας ταραχώδες διάστημα της παλιάς ΠΑΕ και τις εγκληματικά λάθη που έκαναν οι εκάστοτε διαχειριστές και διοικήσεις.

Ο Ορφέας Περίδης έχει χιλιοτραγουδίσει εξαιρετικά το άσμα “τα παλιά γκαρσόνια ξέρουν”. Γκαρσόνια αποδεικνύονται εκ του αποτελέσματος όσοι άφησαν τέτοια… κουτουλίδα που βρίσκει μπροστά του ο Καρυπίδης. Και είναι αναγκασμένος να τα πληρώσει κιόλας, αφού το “μαγαζί” είναι δικό του και αποτελεί έναν από τους ελάχιστους που έβαλαν χρήματα στον ΑΡΗ την τελευταία 20ετία. Σίγουρα πάντως ο πρώτος που “έριξε” ποσά τα οποία ο ΑΡΗΣ είχε να δει από την εποχή Κοντομηνά.

Ολα αυτά φυσικά πολύ αδίκως, αφού η τωρινή εταιρία δεν έχει ουδεμία σχέση με το νομικό πρόσωπο εκείνης της εποχής. Και πιο πολύ είναι άδικο για τον Καρυπίδη, ο οποίος έχει δώσει πάνω από 3 εκατ. ευρώ την τελευταία διετία για τα κερατιάτικα αυτά. Τέτοια είναι και με αποφάσεις όπως αυτές του Οριόλ, πώς να μην ζαλίζεται!

Ο Καρυπίδης είναι ένας άνθρωπος με λεφτά, αλλά με συγκεκριμένες οικονομικές δυνατότητες. Οταν λοιπόν βγάζει από την τσέπη του χρήματα για τα τρέχοντα έξοδα και παράλληλα για όσα… πετάγονται μπροστά του από το παρελθόν, φυσιολογικά επηρεάζεται τα υπάρχονται πλάνα. Οπως και φέτος.

Το Ρύσιο θα είναι αυτό που θα την… πληρώσει για την ώρα. Η λειτουργία της ομάδας και δη το αγωνιστικό; Θα εξαρτηθεί από τη ροή χρημάτων στα ταμεία της ΠΑΕ. Υπάρχουν τα σίγουρα έσοδα και εκείνα που δεν μπορεί να προβλέψει κανείς. Δηλαδή; Ευρώπη και διαρκείας.

Τα δεύτερα αποτελούν μία σταθερή συζήτηση κάθε καλοκαίρι. Ειδικά όμως με τα φετινά δεδομένα, η ανάγκη για να… φύγουν είναι ακόμα μεγαλύτερη. Έχει να κάνει με το θέμα του Οριόλ ή το περσινό άνοιγμα. Ακόμα και να μην υπήρχαν αυτά όμως, το διαρκείας πρέπει να εξελιχθεί σε θέμα νοοτροπίας. Αν το σηκώνει η τσέπη σου, πάρτο. Έχε το στο πορτοφόλι σου. Να ανοίγεις ρε αδελφέ για να πληρώσεις κάτι, να το βλέπεις και να γεμίζεις με περηφάνια. Να το δείχνεις και να λες, “να κοίτα, πήρα και ένα διαρκείας για την Αρειανάρα μου. Δεν με νοιάζει ποιούς θα πάρουμε. Δεν με νοιάζουμε αν θα πάρουμε κάποιον. ΑΡΗΣ είμαι ρε”.

Και στην τελική, το αξίζει και ο Καρυπίδης. Πληρώνει τωρινά, πληρώνει παλιά και παρόλα αυτά προσπαθεί να εξελίξει την ομάδα. Και το καταφέρνει, αν δούμε τα σταδιακά βήματα προόδου την τελευταία τριετία, έχοντας απέναντί του και έναν ανηλεή επικοινωνιακό πόλεμο, συν ό,τι βγαίνει από τα παλιά Ναι, έχει και τα λάθη του. Ποιός δεν κάνει όμως και από αυτά; Αν και τα θετικά είναι περισσότερα από τα αρνητικά στην περίπτωσή του.

Σχετικά με τους ομίλους, εδώ “μπαίνει” το CAS. Με μεταγραφές, ο ΑΡΗΣ θέλει προσεκτικές κινήσεις, υπέρβαση και τύχη. Χωρίς μεταγραφές, ο ΑΡΗΣ θα κυνηγήσει ένα θαύμα. Είτε έτσι είτε αλλιώς, η είσοδος στους ομίλους τον βοηθάει να ρεφάρει για αρκετά. Φετινά και περσινά.

Θα είναι κρίμα για τον ΑΡΗ να μην κάνει μεταγραφές, όταν έχει προχωρήσει τόσο πολύ τον προγραμματισμό του και ενώ ακόμα δεν έχει ξεκάθαρη εικόνα για τον τρόπο που θα εξελιχθεί το καλοκαίρι. Υπάρχει συνεννόηση, έχουν βρεθεί οι στόχοι και ήδη πραγματοποιούνται επαφές, μερικές εκ των οποίων είναι προχωρημένες. Μάλιστα οι πληροφορίες κάνουν λόγο για πολύ καλές περιπτώσεις, που είναι στα “θέλω” της ομάδας.

Απλά πριν έχουμε τις όποιες φυσιολογικές απαιτήσεις υπάρχουν για έναν μεγάλο σύλλογο και ένα μεγάλο brandname όπως ο ΑΡΗΣ, πρέπει να τις περνάμε από τα απαραίτητα φίλτρα. Σε αυτά δυστυχώς, μπαίνουν και οι τα χρήματα που δαπανούνται για τα κερατιάτικά. Διότι το 1,5 “χαρτί” που δόθηκε πέρυσι και τα χρήματα που θα δοθούν φέτος για τον Οριόλ, αλλάζουν τις ισορροπίες για τον ΑΡΗ και κατ’ επέκταση στο πρωτάθλημα. Δεν δικαιολογώ μία πιθανή πορεία κατώτερη των προσδοκιών, αλλά κακά τα ψέματα είναι μία αλήθεια εάν δεν βρεθεί ο τρόπος για να ρεφάρεις κάπως τη χασούρα.

Εχω πάντως την εντύπωση ότι ο Καρυπίδης δεν θα αφήσει το αγωνιστικό μπάτζετ να επηρεαστεί πολύ. Του άνοιξε η όρεξη με την 3η θέση. Τον πείσμωσε η αποτυχία στο Κύπελλο. Τον εξιτάρει η πρόκληση των ομίλων. Εφόσον ο ΑΡΗΣ πάρει το “οκ” από το CAS, δεν θα λυπηθεί τα χρήματα. Και αυτός είναι ακόμη ένας λόγος που αξίζει στήριξης…

Προτεινόμενα Άρθρα