Ένα… ναυάγιο στο μικροσκόπιο: Οι ειδικές συνθήκες, τα λάθη και η νοοτροπία που τον… τελείωσε

από Νίκος Παπαδόπουλος

Μία νέα εβδομάδα αρχίζει για τον ΑΡΗ, που παραμένει στη δίνη του προβληματισμού που δημιούργησε το ντροπιαστικό 0-5 από τον ΠΑΣ Γιάννινα το περασμένο Σάββατο.

Το “γιατί” είναι αυτό που αναρωτιούνται ακόμα πολλοί, όσον αφορά την έκταση του σκορ. Η εικόνα του ηλεκτρονικού πίνακα δεν δικαιολογείται με τίποτα.

Οι αδυναμίες που εμφάνισε ο ΑΡΗΣ στο παιχνίδι του, είναι μία άλλη κουβέντα που αφορά απουσίες, την κατάσταση ορισμένων παικτών και κενά στο ρόστερ τα οποία δεν καλύφθηκαν το περασμένο καλοκαίρι.

Η ανισορροπία της τετράδας στην άμυνα

Δεν ήταν μόνο οι σημαντικές απουσίες των Φαμπιάνο και Σούντγκρεν. Ο Μπράμπετς μεταφέρθηκε σε ρόλο δεξιού στόπερ.Ο Δεληζήσης είναι… μανούλα με τη μπάλα ψηλά αλλά όχι το ίδιο καλός χαμηλά ή για να αφήνει μέτρα πίσω του στον εσωτερικό διάδρομο. Αντιθέτως όταν βγαίνει στον πλάγιο ανταποκρίνεται καλύτερα.

Ο Μπράμπετς πήρε τον ρόλο του Φαμπιάνο και μαζί με αυτόν περισσότερα μέτρα στο γήπεδο. Ο Δεληζήσης -με το μεγάλο λάθος στο πρώτο γκολ- έμεινε πίσω για να… σκουπίζει αλλά ουδέποτε ήταν αυτός ο ρόλος στον οποίο έχει συνηθίσει. Πάλι βέβαια δεν πελαγοδρόμησε πολλές φορές, αφού αμφότεροι “καθάρισαν” κάποιες προσπάθειες του ΠΑΣ που είχαν καλές προϋποθέσεις αλλά δεν κατέληξαν σε φάσεις. Πάλι όμως ήταν μοιραίοι και θύματα της αποτελεσματικότητας των Ηπειρωτών, με την ευθύνη να μην βαραίνει μόνο τον αρχηγό του ΑΡΗ αλλά και τον Μπράμπετς που ήταν εκτός θέσης στο 2ο και στο 3ο γκολ, ενώ αδράνησε και στο 0-5.

Ο Σάκιτς έπαιξε αναγκαστικά αφού δεν υπήρχε άλλη εναλλακτική. Επιθετικά δεν μπορούσε ο Μάντζιος να περιμένει πολλά. Το θέμα είναι ότι υστέρησε στο δυνατό του σημείο, δηλαδή στις εντάσεις που δεν έβγαλε ανασταλτικά, είχε τη βασική ευθύνη στο δεύτερο γκολ, με την έλλειψη ρυθμού να είναι φανερή.

Ιτούρμπε και Σάκιτς… εξουδετέρωσαν τη δεξιά πλευρά

Μαζί με τον Σάκιτς, έρχεται να “κουμπώσει” και ο Ιτούρμπε. Ο Παραγουανός ήταν μία επιλογή με τη λογική της τακτικά, αφού έχει το… πακέτο για κλειστές άμυνες και ο Μάντζιος του έδωσε την ευκαιρία. Εκ του αποτελέσματος εξελίχθηκε σε λάθος από τον Ελληνα τεχνικό και σε μία απογοητευτική εμφάνιση του 28χρονου. Για αυτό και οι δύο αλλαγές στο 46′ αφορούσαν τη ριζική ανανέωση της δεξιάς πτέρυγας, αλλά πριν προλάβουν να δείξουν πράγματα ήρθε το τρίτο γκολ-ταφόπλακα από τον ΠΑΣ. Εκεί ο ΑΡΗΣ παρέδωσε πνεύμα.

Το κενό του Μπερτόγλιο

Το μοναδικό κενό που άφησε ο ΑΡΗΣ στο μεταγραφικό του πλάνο, ήταν η έλλειψη ενός ακόμη παίκτη με τα χαρακτηριστικά του Αργεντινού. Ανά διαστήματα γίνονταν εσωτερικές αλλαγές στη μεσοεπιθετική τριάδα, μέχρι να βρεθεί η φόρμουλα που θα δώσει στον ΑΡΗ πράγματα τόσο από τα πλάγια όσο και από τον άξονα. Δίχως αποτέλεσμα και με μετρημένες τις φορές που η μπάλα πέρασε στην περιοχή για τελικές που βγήκαν αλλά δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα, απέναντι σε μία μαζική άμυνα.

Το πρόβλημα απέναντι σε τέτοιες άμυνες και η υπομονή

Ο ΑΡΗΣ ήξερε τι θα αντιμετωπίσει το Σάββατο. Δηλαδή έναν ΠΑΣ που θα περίμενε και θα έψαχνε με μεγάλη μπαλιά τα όποια μέτρα έβρισκε στην πλάτη του αντιπάλου. Ο ΑΡΗΣ πίεζε, κέρδιζε κατοχές και έμενε μπροστά αλλά τις περισσότερες φορές έβρισκε απέναντι του την ίδια κατάσταση. Και όταν υπάρχουν ως δεδομένα όλα τα παραπάνω, το έργο του γίνεται ακόμα πιο δύσκολο, θυμίζοντας το δεύτερο ημίχρονο με τον ΟΦΗ και τον αγώνα κόντρα στον Απόλλωνα Σμύρνης.

Δεν πρόκειται βέβαια για σταθερό πρόβλημα. Ο ΑΡΗΣ είχε υπομονή και δημιουργία κλασσικών ευκαιριών στο κατενάτσιο της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ. Δεν άφηνε την Ένωση να βγει στο χώρο, την ώρα που απέδιδε συνδυαστικό ποδόσφαιρο και όχι γιόμες. Κάτι που δεν έκανε κόντρα στον ΠΑΣ και είναι δείγμα του ότι… χάλασε το μυαλό του από πολλούς παράγοντες.

Η έλλειψη έτοιμης λύσης από τον πάγκο για το “9”

Ο… περιφερειακός Καμαρά δυσκολεύεται σε τέτοιες άμυνες. Ο Μάντζιος μετά το 0-3 δεν είχε λόγο να μη ρισκάρει παραπάνω και έβγαλε έναν χαφ για να ρίξει μέσα τον Μάνο, ο οποίος όμως ήταν στο.. πρόγραμμα για 10-15 λεπτά λόγω της ετοιμότητάς του και με σκοπό να ξεκουράσει τον Καμαρά που γύρισε απόγευμα Πέμπτης.

Η νοοτροπία τον αποτελείωσε

Μέσα σε όλα αυτά ήρθε και προστέθηκε η κάκιστη νοοτροπία των παικτών στον προβληματική επίθεση και στην… τρύπα της άμυνας, για να κάνει ο ΠΑΣ το δικό του “πάρτι” στο μισό του ΑΡΗ, να διευρύνει το σκορ και να ψάχνει μέχρι τέλους ένα ακόμα. Είναι εκείνο που πείραξε περισσότερο, μετά το τελικό σκορ, προκαλώντας και τη δικαιολογημένη αντίδραση του κόσμου.

Η ευθύνη του Μάντζιου στο ματς και η μεγαλύτερη ευθύνη που έχει τώρα

Από μία τέτοια βραδιά, δεν μπορείς να βγάλεις τον προπονητή από την εξίσωση. Το να γίνει το εξιλαστήριο θύμα, είναι το εύκολο. Δεν έχει τη βασική ευθύνη. Υπάρχει το μερίδιο που του αναλογεί και κάποια λάθη εκ του αποτελέσματος,

Να βάλει δηλαδή τον Ιτούρμπε, που είχε τακτική λογική λόγω αντιπάλου αλλά εκ του αποτελέσματος εξελίχθηκε σε πέρα για πέρα άστοχη επιλογή. Να χρησιμοποιήσει τον πιο φρέσκο Σάσα για να βοηθήσει ίσως λίγο παραπάνω στην κάλυψη των χώρων.

Άλλες επιλογές έγιναν αναγκαστικά και άλλες με δεδομένο την καλή εικόνα κάποιων παικτών.

Επίσης, με δεδομένο ότι η τετράδα της άμυνας δεν βοηθούσε να αφήσεις πολλά μέτρα πίσω σου, ίσως θα μπορούσε ο ΑΡΗΣ να δώσει και τη μπάλα στον ΠΑΣ, ώστε να τον πιέσει στο medium block, να κλέψει και να βγει αυτός στο χώρο. Ισως να ήταν μια ενδεκάδα που δεν ταίριαζε στο στυλ παιχνιδιού που καθιερώνει φέτος ο Μάντζιος. Θα έρθει όμως ο αντίλογος με το γρήγορο γκολ που βοήθησε τους Γιαννιώτες να κλειστούν ακόμα περισσότερο και ανάγκσε τον ΑΡΗ να ρισκάρει παραπάνω. Έχει λογική και αυτό.

Τώρα είναι η μεγάλη ευθύνη για τον Μάντζιο, ως η κεφαλή του αγωνιστικού. Να αλλάξει πάλι πράγματα, να διαχειριστεί πνευματικά του παίκτες και να γυρίσει ο ΑΡΗΣ στην εικόνα του προ διακοπής. Οι συνθήκες μόνο ευνοϊκές δεν είναι, δεν φτάνουν μόνο δικές του ενέργειες, η πίεση μεγάλωσε αλλά υπάρχει μπροστά ένα ντέρμπι και πρωτίστως ο θεσμός του Κυπέλλου.

Το… ταμείο

Δεν υπάρχει λογική σε όλα τα παραπάνω για το 0-5… ούτε δικαιολογία. Είναι όμως μία απεικόνιση των αδυναμιών που φυσιολογικά έχει ο ΑΡΗΣ. Και η ήττα μαζί με το τελικό σκορ, έφεραν όλες αυτές τις αδυναμίες για τα καλά στην επιφάνεια. Το μόνο που έχει να κάνει η ομάδα, είναι να τις διορθώσει. Προπονητής, παίκτες, διοίκηση και στελέχη…

Ο ΑΡΗΣ είναι καλή ομάδα, μπορεί να παίξει ποδόσφαιρο και το έχει αποδείξει. Ένας λόγος παραπάνω να είναι ασυγχώρητος για ό,τι έγινε προχθες.

Προτεινόμενα Άρθρα