Το total rebuilding στα πλάγια μπακ

από Νίκος Παπαδόπουλος

Σούντγκρεν, Σάκιτς, Γκάνεα και Λούμορ… Με αυτούς ξεκίνησε ο ΑΡΗΣ την περσινή σεζόν του στα πλάγια μπακ… Μετά από έναν χρόνο, δεν έμεινε κανένας.

Ο Γκάνεα ήταν ο μόνος για τον οποίο η ομάδα δεν έλεγε “όχι” στην παραμονή του, αλλά με συγκεκριμένα οικονομικά δεδομένα.

Από τον περασμένο Γενάρη μέχρι και σήμερα, ο ΑΡΗΣ κινήθηκε με τέτοιο τρόπο που άλλαξε πολλά περισσότερα από απλά πρόσωπα στο ρόστερ του.

Έριξε το μέσο όρο ηλικίας

Πλην του Λούμορ, πέρυσι όλοι ήταν πάνω από τα 30. Φέτος όμως αυτό άλλαξε ριζικά, αφού ο μοναδικός 30ρης είναι ο Πίρσμαν και οι υπόλοιποι βρίσκονται κάτω από το συγκεκριμένο ηλικιακό γκρουπ.

Μία άμυνα που είναι πιο… επιθετική

Το σύγχρονο ποδόσφαιρο επιτάσσει τα πλάγια μπακ να είναι συμμετοχικά στο επιθετικό τρίτο, ώστε να δημιουργούνται υπεραριθμίες ειδικά σε κλειστές άμυνες. Και από αυτές, ο ΑΡΗΣ βρίσκει μπόλικες απέναντί του κάθε σεζόν.

Θα είε λογική η ομάδα να πάει σε ισορροπία χαρακτηριστικών στα άκρα της άμυνάς της, έχοντας αρχικά τους Εμπακατά και Πίρσμαν. Επέλεξε όμως να στραφεί σε Μαζικού και Οντουμπάγιο, που είναι ίσως και λίγο παραπάνω συμμετοχικοί στο επιθετικό κομμάτι.

Αμφότεροι χαρακτηρίζονται από καλή τεχνική κατάρτηση -δεδομένης της θέσης- με εντάσεις στο παιχνίδι τους και συχνά ανεβάσματα, έχοντας την ικανότητα να γίνονται συμμετοχικοί στο επιθετικό τρίτο και να καταγράφουν αριθμούς.

Εξοικειωμένοι με τα “θέλω” του Μπούργος

Ο ΑΡΗΣ απέκτησε μπακ που θεωρητικά -κάποιο και πρακτικά- έχουν τα χαρακτηριστικά που θα τους απαιτηθούν ώστε να αποδώσουν στο παιχνίδι του ΑΡΗ. Εντάσεις, τρεξίματα κλπ. αλλά και σε ό,τι έχει να κάνει με τα συστήματα.

Πέραν της κλασσικής τετράδας, όλοι έχουν την εμπειρία της τριάδας -πχ. Πίρσμαν- αλλά και των φουλ μπακ όταν η ομάδα παίζει πχ. με 3-5-2 ή 3-4-3. Κάτι που βολεύει στην προκειμένη περίπτωση.

Προτεινόμενα Άρθρα