67 χρόνια στο σπίτι του (pics)

από Γιώργος Γκάτος

Οι πρώτοι αγώνες, η σταδιακή αναβάθμιση και η τελική εικόνα του γηπέδου

Το ποδοσφαιρικό “σπίτι” του ΑΡΗ από το 1951 μέχρι και σήμερα βρίσκεται στην περιοχή Χαριλάου. Η πρώτη ονομασία του ήταν: “Γήπεδο Άρεως”, στη συνέχεια “Χαριλάου” και από το 2004 “Κλεάνθης Βικελίδης”. Η χωρητικότητα του είναι 22.800. Ενώπιον 10,000 φιλάθλων πραγματοποιήθηκαν τα επίσημα εγκαίνια του γηπέδου Χαριλάου. Το οικόπεδο είχε αγοραστεί το 1949, από τον τότε πρόεδρο του ΑΡΗ Στυλιανό Γιουβανάκη, με το ποσό των 400.000 δραχμών.

Στις 4 Νοεμβρίου 1951 διεξάγεται ο πρώτος αγώνας στο γήπεδο. Ο ΑΡΗΣ αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό με τους ερυθρόλευκους να κερδίζουν με 1-2. Τον Μάιο του 1969, έγινε για πρώτη φορά σπορά του γηπέδου, για να φυτρώσει χόρτο και να εκσυγχρονιστεί το γήπεδο, ολοκληρώνοντας την εποχή που ήταν ξερό και να περάσει στην εποχή που θα υπάρχει ένας έστω υποτυπώδης χλοοτάπητας. Ο πρώτος αγώνας που διεξήχθη με τη νέα μορφή του αγωνιστικού χώρου ήταν μια άνετη νίκη επί της Προοδευτικής με 3-0 στις 22 Οκτωβρίου 1969.

Το 1972 με πρωτοβουλία του τότε προέδρου Νικόλαου Καμπάνη, το γήπεδο αποκτά κερκίδες τόσο στην πλευρά της Μάνθου Ματθαίου (σημερινή Θύρα 1) όσο και στην πλευρά της Αλκμήνης (Θύρες 5, 6 και επισήμων). Έγινε επίσης και κατασκευή του τσιμεντένιου σκέπαστρου. Ο ΑΡΗΣ γινόταν η πρώτη ελληνική ομάδα που αποκτούσε τέτοιο σκέπαστρο, μετά από έντονη προσπάθεια του Καμπάνη προς τιμήν του οποίου πήρε το όνομά του. Το 1975 στην πλευρά της σημερινής Θύρας 3 υπήρχε ανάχωμα και μια υποτυπώδης μορφή κερκίδων για τους οπαδούς της ομάδας. Το 1977 παραδόθηκε στο κοινό για χρήση.
Το 1980 η “ημιτελής” Θύρα 3 επεκτάθηκε προς την πλευρά της οδού Παπαναστασίου και πήρε ολοκληρωμένα τη σημερινή της μορφή. Λόγω της τρομερής στενότητας του χώρου η θύρα 3 έχει κλίση και ένα αλλόκοτο σχήμα. Η πρώτη, χρονολογικά, κερκίδα του γηπέδου Χαριλάου, η Θύρα 2, τον Ιανουάριο του 1989, γκρεμίζεται, για να κτιστεί μεγαλύτερη. Η ολοκλήρωση της λαμβάνει χώρα το 1991 και τίθεται σε χρήση από το κοινό.

Το ίδιο έτος το γήπεδο απέκτησε προβολείς. Πρώτο παιχνίδι υπό το φως των προβολέων ήταν τον Ιούλιο του 1993 σε φιλικό του ΑΡΗ κόντρα στον Ηρακλή, νίκη των “κιτρινόμαυρων” με 1-0. Το 1999 τοποθετούνται πλαστικά καθίσματα. Τον Ιανουάριο του 2004, γκρεμίζεται η κερκίδα επί της οδού Αλκμήνης και κατασκευάζεται καινούργια, διώροφη, η οποία παραδίδεται προς χρήση, τον Σεπτέμβριο του 2004. Τα δύο διαζώματα της νέας κερκίδας είναι στεγασμένα.

Προτεινόμενα Άρθρα