Οι αλλαγές στον ΚΑΠ με οδηγό τον ΑΡΗ!

από Χρύσανθος Τσαλτίδης

Tις πληγές που άνοιξαν από το 2012, επί των ημερών της παρούσας διοίκησης που προέκυψε από τις αρχαιρεσίες της 6ης Οκτωβρίου 2012, επιχειρεί να κλείσει η ΕΠΟ με προβλέψεις που περιλαμβάνονται στο «παράρτημα 1» του ΚΑΠ.

Διαβάστε το σχετικό άρθρο

Α) ΠΑΕ που θέλουν να υπαχθούν στον πτωχευτικό κώδικα για «ποδοσφαιρικές οφειλές»

Πλέον ο ΚΑΠ γίνεται σαφέστερος και αυστηρότερος για αυτές τις περιπτώσεις αφού προβλέπει ότι: «απαγορεύεται, ρητώς, μία Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρεία (Π.Α.Ε.) να προσφύγει στα πολιτικά Δικαστήρια και να υποβάλει αίτημα για υπαγωγή στην διαδικασία της εξυγίανσης, ή αίτημα υπαγωγής σε οποιαδήποτε άλλη διαδικασία προβλέπεται από τον πτωχευτικό κώδικα, στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονται,προς ρύθμιση,ποδοσφαιρικές οφειλές (ήτοι ενδεικτικά, οφειλές προς ποδοσφαιριστές, άλλες ομάδες, προπονητές, γυμναστές και γενικά προπονητικό τιμ, διαμεσολαβητές, διοργανώτρια, Ε.Π.Ο., FIFA, UEFA).

Απαγορεύεται, επίσης, να καταθέσει αίτημα στο πολιτικό Δικαστήριο για έκδοση προσωρινής διαταγής με την οποία θα ζητά την αναστολή πληρωμών ποδοσφαιρικών οφειλών.

Σε περίπτωση που μία Π.Α.Ε. υποβάλλει ένα από τα αιτήματα της παραγράφου ένα (1) ή και τα δύο, μετά την έναρξη του πρωταθλήματος στο οποίο συμμετέχει, η διοργανώτρια την αποβάλλει αυτόματα από το πρωτάθλημα, με απόφαση του Δ.Σ. αυτής, η οποία λαμβάνεται εντός πέντε (5) ημερών από την ημέρα κατάθεσης της σχετικής αίτησης στο Δικαστήριο ή εντός πέντε (5) ημερών από την ημέρα επιδόσεως αντιγράφου της αίτησης ή από την ημέρα της με οιονδήποτε τρόπο γνώσης του συμβάντος».

Β) Επιλογή ομάδων να αγωνιστούν σε διαφορετική κατηγορία

Το φαινόμενο άρχισε τη σεζόν 2012 – 2013 με την ΑΕΚ που έπεσε στη Γ’ Εθνική για να μπει στο καθεστώς της εκκαθάρισης και να σβήσει τα χρέη της. Το δρόμο αυτό ακολούθησαν και άλλες ομάδες όπως ο Άρης, ο Πανσερραϊκός, η Λάρισα, η Δόξα Δράμας.

Πλέον όσον αφορά αυτές τις ομάδες που επιλέγουν να αγωνιστούν σε διαφορετική κατηγορία από αυτήν στην οποία έχουν δικαίωμα να μετάσχουν, προκειμένου να εισέλθουν στο καθεστώς εκκαθάρισης και να επανέλθουν απαλλαγμένες από οφειλές και λοιπά οικονομικά βάρη, το φετινό καλοκαίρι θα είναι το τελευταίο ως προς τη συγκεκριμένη δυνατότητα, αφού από την επόμενη σεζόν θα αλλάξει ο σχετικός νόμος, ενώ ήδη εισήχθησαν στον ΚΑΠ διατάξεις που κάνουν την επιλογή αυτή να έχει κόστος.

Ειδικότερα, δεν θα μπορεί μια τέτοια ομάδα ν’ ανέβει κατηγορία την πρώτη σεζόν παρά μόνο τη δεύτερη και εφόσον κατά την πρώτη σεζόν έχει εξασφαλίσει την άνοδό της. Επίσης, θα πρέπει να εξοφλήσει τις «ποδοσφαιρικές οφειλές» της, της τάξεως του 50%, που δημιουργήθηκαν πριν εισαχθεί σε καθεστώς εκκαθάρισης.

Επιπλέον, «οι μέτοχοι και τα μέλη της διοίκησης ΠΑΕ, η οποία δεν κατέθεσε δήλωση συμμετοχής στο πρωτάθλημα της επαγγελματικής κατηγορίας στην οποία δικαιούνταν να συμμετάσχει, για οποιονδήποτε λόγο, δεν δικαιούνται, για την επόμενη, από την ημερομηνία της οριστικής αποχώρησης, πενταετία να μετέχουν οι ίδιοι ή συγγενείς τους, έως δευτέρου βαθμού, υπό οποιαδήποτε ιδιότητα στη μετοχική σύνθεση ή στη διοίκηση ΠΑΕ ή σωματείου», όπως αναφέρεται στον ΚΑΠ.

Γ) Ομάδα που αποχωρεί από το πρωτάθλημα

Πέρυσι είδαμε για πρώτη φορά στην ιστορία της Super League ομάδες να αποχωρούν από το πρωτάθλημα κατά τη διάρκειά του (ΟΦΗ, Νίκη Β.) κάτι το οποίο συνέβη και στη Football League με τον Πανηλειακό.

Πλέον εκτός των άλλων μέτρων προβλέπεται ότι «εφόσον η ομάδα που αποχωρήσει από το πρωτάθλημα είναι Π.Α.Ε., οι μέτοχοι και τα μέλη της διοίκησης αυτής, δεν δικαιούνται, για την επόμενη, από την ημερομηνία οριστικής αποχώρησης, πενταετία να μετέχουν οι ίδιοι ή συγγενείς τους, έως δευτέρου βαθμού, υπό οποιαδήποτε ιδιότητα στην μετοχική σύνθεση ή την διοίκηση Π.Α.Ε. ή Σωματείου».

Τα παραπάνω μέτρα  και οι περιορισμοί που ελήφθησαν έστω και καθυστερημένα, αναμένεται να συμβάλλουν, εφόσον εφαρμοστούν προς όλους, στη θωράκιση του αθλήματος από φαινόμενα ασυδοσίας που οδηγούν στον διασυρμό και στη δυσφήμιση του αθλήματος.

Προτεινόμενα Άρθρα