Η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια μέρα

από Γιώργος Γκάτος

Ο Γιώργος Γκάτος επιχειρεί να κάνει έναν πρώτο απολογισμό της φετινής χρονιάς μέσα από το AllAboutARIS

Η σοβαρότητα είναι κάτι που διέκρινε τον ΑΡΗ για το μεγαλύτερο κομμάτι της σεζόν. Ο Άκης Μάντζιος ήταν ο άνθρωπος που έβγαλε τα κάστανα από την φωτιά του Ευρωπαϊκού αποκλεισμού και εγώ προσωπικά του οφείλω ένα συγγνώμη γιατί έκρινα χωρίς να δω…

Όταν τελείωσε το χθεσινό παιχνίδι, μια γροθιά υψώθηκε αυτόματα αλλά και ένα μεγάλο ουφ. Ήταν μια χρονιά που ξεκίνησε εντελώς στραβά, συνεχίστηκε με τον ΑΡΗ μεταξύ πρώτης και δεύτερης θέσης και το σφύριγμα της λήξης βρήκε τους “Κιτρινόμαυρους” στην τρίτη θέση της τελικής βαθμολογίας.

Όσοι πατάνε στη Γη, χαρακτηρίζουν αυτή τη χρονιά ως πετυχημένη. Και είναι. Είναι ένα βήμα μπροστά. Επανελλημένα έχω σημειώσει ότι ο ΑΡΗΣ στα χρόνια των χαμηλότερων κατηγοριών, γκρέμισε ό,τι είχε χτίσει τις καλές χρονιές που προηγήθηκαν ως το 2010-11.

Από την επιστροφή του, κάθε χρόνο στα δικά μου μάτια, ανεβαίνει ένα σκαλί. Όχι, ο τίτλος δεν ήρθε. Γύρισε και με το καλημέρα επέστρεψε στις Ευρωπαϊκές θέσεις και μπορούμε να πούμε σταθεροποιείται. Είναι θεωρητικά εύκολο να κάνεις πυροτέχνημα. Ο ΑΡΗΣ θέλει και πρέπει να επιδιώκει να “χτίζει” πάνω στην συνέχεια.

Πως φτάσαμε ως εδώ

Το προηγούμενο καλοκαίρι βρήκε τον ΑΡΗ με ελάχιστα συμβόλαια, απαγόρευση μεταγραφών, τον Θόδωρο Καρυπίδη να πληρώνει πάνω από 1 εκ. ευρώ για να μπορέσει να κάνει μεταγραφές. Το φετινό καλοκαίρι βρίσκει τον ΑΡΗ στη τρίτη θέση, με την δεύτερη καλύτερη άμυνα και την τέταρτη καλύτερη επίθεση.

Τι έγινε στο ενδιάμεσο; Ο ΑΡΗΣ γνώρισε έναν ντροπιαστικό αποκλεισμό στην Ευρώπη, διέκοψε άμεσα την συνεργασία του με τον Μίχαελ Ένινγκ και λίγο αργότερα χώρισε τους δρόμους του με τον Άγγελο Χαριστέα.

Νομίζω πως τώρα που ο διαιτητής σφύριξε και η σεζόν αποτελεί πλέον παρελθόν, οφείλω ένα “συγγνώμη” στον Άκη Μάντζιο γιατί δεν πίστεψα.

Το “συγγνώμη” στον Μάντζιο

Εκείνο το βράδυ του αποκλεισμού, εντός και εκτός του “Κλεάνθης Βικελίδης”, όλοι ψάχναμε απαντήσεις. Τι συνέβη και ο ΑΡΗΣ έμεινε εκτός Ευρώπης με το καλημέρα. Μετά τα μεσάνυχτα, ο Θόδωρος Καρυπίδης έξω από το γήπεδο, μας έκανε γνωστή την απόφαση του ότι αποχωρεί άμεσα ο Γερμανός τεχνικός.

Ακούστηκε η φράση “Και τώρα τι”; Ο ισχυρός άνδρας του ΑΡΗ ήταν ξεκάθαρος για αυτή την επιλογή. Έψαχνε προπονητή που να είναι σίγουρος ότι θα δουλέψει. Και το αποτέλεσμα τον δικαιώνει θα πω εγώ.

Αυτή χρονιά ξεκίνησε με τον ΑΡΗ να προσθέτει μισή ομάδα μεταγραφές, με πολύ καλά πρώτα παιχνίδια, ένα μίνι σερί δίχως να δεχθεί γκολ και πρώτη θέση. Φυσικά όταν όλα πάνε καλά σε αυτή την ομάδα, κάποιος εκεί ψηλά γελάει και ο Covid-19 έκανε την εμφάνιση του στο ποδοσφαιρικό τμήμα.

Έπειτα, εκεί είναι που άρχισαν να πιστεύουν όλοι- και εγώ μαζί τους. Ο ΑΡΗΣ έβγαζε μια σταθερότητα, μια ηρεμία στο παιχνίδι του και αν μάλιστα σκόραρε πρώτος, ήταν αυτόματο… game over.

Η εμπειρία και η ζωή του που έγινε πιο δύσκολη

Μπορώ να πω ότι ο Άκης Μάντζιος γρήγορα αντιλήφθηκε τις δυνατότητες της ομάδας του. Έβλεπε τις δυσκολίες που είχε η ομάδα του μπροστά και ήξερε ότι το δίδυμο Σάσα-Τζέγκο λειτουργεί σαν αντιπυραυλικό σύστημα.

Ο ΑΡΗΣ επένδυσε το καλοκαίρι στην εμπειρία και το value for money. Η δουλειά που έγινε στην προπόνηση και η εμπειρία που φάνηκε στον αγωνιστικό χώρο, έδωσαν το Ευρωπαϊκό εισιτήριο από νωρίς στον ΑΡΗ. Όταν ο κορμός σου είναι τόσο έμπειρος, περιμένεις ότι μπορεί να διαχειριστεί καταστάσεις.

Αυτό συνέβη σε πάνω από 15 νίκες που είχαν οι “Κιτρινόμαυροι” με μηδέν παθητικό. Σίγουρα δεν συνέβη στον ημιτελικό Κυπέλλου. Σίγουρα δεν συνέβη στα πλέι οφ όπου εκτός από το να κάνει τη ζωή του εύκολη, ο ΑΡΗΣ είχε αρκετές ευκαιρίες να πάρει με εμφατικό τρόπο την δεύτερη θέση.

Ξεχωριστό κεφάλαιο τα όσα έγιναν εκτός αγωνιστικού χώρου

Το ποδόσφαιρο παίζεται αποκλειστικά εντός αγωνιστικού χώρου. Σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Εδώ έχουμε και τα εξωαγωνιστικά. Εκεί που υστερεί πραγματικά ο ΑΡΗΣ είναι το επικοινωνιακό κομμάτι. Αυτή η ομάδα έχει περάσει πολλά και δυστυχώς τα άρθρα τύπου “σοκ για τον ΑΡΗ” βρίσκουν “ευήκοα ώτα”.

Αυτοί λοιπόν οι πρόθυμοι σε συνδυασμό με αρκετές ντουζίνες άρθρων που έχουν μαλώσει με την αλήθεια, συσπείρωσαν τον Σύλλογο σε πρωτοφανές βαθμό.

Τα πάντα έχουν στραφεί στο “αύριο”

Η ζωή του ΑΡΗ θα ήταν πολύ πιο εύκολη αν δεν υπήρχε η αναμονή για την απόφαση του CAS στη μέση. Δεύτερη παράταση και το “μετά από τα μέσα Ιουνίου” μπορεί να είναι και Ιούλιος. Ο ΑΡΗΣ δεν μπορεί να περιμένει όμως και γι’αυτό έχουν καταρτιστεί οι πρώτες λίστες.

Και εδώ είναι κάπου που θέλει νηφαλιότητα για τους στόχους της νέας σεζόν. Γιατί είναι διαφορετικό να ονειρεύεσαι από το να μεγαλοπιάνεσαι. Διαφορετικό να θέλεις να κάνεις ένα βήμα μπροστά από το να τρέξεις. Η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια μέρα. Η οποιαδήποτε “Ρώμη” είναι η αντίστοιχη του ΑΡΗ, χρειάζεται υπομονή, μεθοδικότητα και σωστούς ανθρώπους σε σωστές θέσεις.

Και εγώ βλέπω μια εξέλιξη. Δεν έχει να κάνει με τα “θέλω” μου. Αν λειτουργούσαμε έτσι, θα ετοίμαζα αύριο κιόλας μια λίστα με το τι πρέπει να βελτιωθεί στην ΠΑΕ ΑΡΗΣ. Όμως, η ομάδα έχει ιδιοκτήτη και αυτός κρίνεται από την πορεία της ομάδας και τα όσα έχει κάνει, κάνει και θα κάνει για αυτή.

Μέχρι τα μέσα Ιουνίου που θα επιστρέψουν οι “Κιτρινόμαυροι” στο γήπεδο, θα έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε πολλά. Και αυτή η χρονιά προσφέρεται για συμπεράσματα και συζητήσεις.

Υ.Γ. Επί προσωπικού, σας ευχαριστώ για ακόμα μια σεζόν, για την παρέα και τις συζητήσεις στα live των αγωνών, μέσα από την πλατφόρμα του AllAboutARIS. Με το καλό και τη νέα σεζόν. Ανανεωμένοι…

Προτεινόμενα Άρθρα