Ο ρόλος και ο μη ρόλος της πολιτείας

από ΑλανιΑΡΗΣ

Με τα συμβάντα στον ημιτελικό κυπέλλου των πράσινων με τους κόκκινους, το θέμα της απαράδεκτης και καθεστωτικής διοίκησης στο ελληνικό μπάσκετ τέθηκε για τα καλά και πάλι.

Πώς αντίδραση η ελληνική πολιτεία; Ο Υφυπουργός Αθλητισμού στις 14/2/2018 για την κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό μπάσκετ δήλωσε:

“Ο ρόλος της ΓΓΑ και του υφυπουργού είναι η διασφάλιση των κανόνων και η εξέλιξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Δεν είναι και δεν μπορεί να είναι ο ρόλος του διαιτητή ανάμεσα σε αντικρουόμενα συμφέροντα και στους τσακωμούς κακομαθημένων παραγόντων που πληγώνουν το άθλημα που έχει κάνει περήφανη την χώρα”.

Πόντιος Πιλάτος δηλαδή ο Υφυπουργός για το μπάσκετ. Δεν μπορώ να κάνω τίποτα, δεν μου επιτρέπεται, έχω δεμένα χέρια. Δεν είναι άλλωστε και ευχάριστη η κατάσταση να τα βάλεις με μια αν όχι αρεστή, σίγουρα όχι ενοχλητική κατάσταση. Να πάμε το χρόνο πίσω, αρχές του 2016 όταν εξελίσσονταν το σχέδιο αλλαγής Χαλίφη στο ελληνικό ποδόσφαιρο;

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού στις 31/3/2016 για την κατάσταση που επικρατούσε τότε στο ελληνικό ποδόσφαιρο δήλωνε:

“Θέλω να τονίσω για τα μαύρα σύννεφα που μαζεύονται πάνω από τον ελληνικό αθλητισμό πως, εάν η ΕΠΟ δεν πάρει άμεσα, εκείνα τα μέτρα που θα πιστοποιούν ότι το καθεστώς της αδιαφάνειας, της διαφθοράς, της αναξιοπιστίας και της καχυποψίας, τότε είναι πολύ πιθανό, τις επόμενες μέρες, να αποβληθεί από τις διεθνείς ομοσπονδίες! Χρέος της ελληνικής κυβέρνησης είναι, εάν συμβεί κάτι τέτοιο, το οποίο
δεν επιδιώκει, να κάνει αυτά που πρέπει άμεσα, σε σύντομο χρονικό διάστημα, για να αποκατασταθεί το κύρος της ΕΠΟ κι η αξιοπιστία της στο σύνολο των Ελλήνων πολιτών.

Ας ξέρουν όλοι πως σε θέματα ηθικής, η κυβέρνηση δεν κάνει βήμα πίσω! Είναι εντολή του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να μπει τέλος στην διαφθορά στο ελληνικό ποδόσφαιρο”.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού επανήλθε στις 10/4/2016 και δήλωσε: “Κάθε ώρα που περνάει πλέον μας φέρνει πιο κοντά σε αυτό που η κυβέρνηση θεωρεί πως είναι απευκταίο. Αν δεν συμμορφωθούν στην κάθαρση οι εγχώριοι παράγοντες τότε δεν θα αλλάξει κάτι. Από τη διαδικασία αυτή θα δρομολογηθεί η κάθαρση του ποδοσφαίρου. Αν θέλουν να συνεχιστούν οι διοργανώσεις και να συμμετάσχουν οι ελληνικές ομάδες στην Ευρώπη, θα πρέπει να πάρουν μέτρα”.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού στις 10/6/2016 υποβάλει αίτημα στην FIFA και στην UEFA να ορίσουν νέα διοίκηση στην ΕΠΟ. Επισημαίνει στο αίτημα αυτό ότι η ελληνική κυβέρνηση “1. Διακόπτει οριστικά κάθε επαφή και επικοινωνία με την παρούσα διοίκηση της ΕΠΟ. 2. Σας καλεί (σ.σ., εννοεί τις FIFA και UEFA) όπως ενεργοποιήσετε την διάταξη του καταστατικού της ΦΙΦΑ, διορίζοντας προσωρινή διοίκηση στην ΕΠΟ, αποτελούμενη από προσωπικότητες υψηλού κύρους, η οποία θα οδηγήσει σε πλήρη αποκατάσταση της νομιμότητας και σε αδιάβλητες εκλογές στην ΕΠΟ”.Και φυσικά για να επέλθει η πολυπόθητη ενθρόνιση του νέου Χαλίφη στο ποδόσφαιρο έγιναν και πολλά ακόμη, άλλα μπροστά και άλλα πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας.

Για το ποδόσφαιρο, που την άρρωστη κατάσταση έλεγχε και επέβαλε μέχρι το 2016 μια μη αρεστή στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θράκα ανθρώπων, ο αρμόδιος υφυπουργός έφτασε μέχρι το ποδοσφαιρικό GREXIT. Τότε δεν ήταν οι κακομαθημένοι παράγοντες που μάλωναν. Όχι φυσικά. Τότε ήταν ο “κακός” κόκκινος που δεν στήριζε την κυβέρνηση, και ο καλός ασπρόμαυρος που παρομοίαζε τον Τσίπρα με τον Πούτιν και στήριζε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με  εφημερίδεςκαι κανάλια. Ο “εχθρός” κόκκινος και ο “καλός” ασπρόμαυρος που έπρεπε να πάρει πρωτάθλημα και κύπελλο το οποίο η “κακή” ΕΠΟ δεν του το διευκόλυνε.

Δεν χρειάζονται περισσότερα νομίζω. Ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του… Για αυτό έγραφα σε προηγούμενο κείμενό μου ότι αν και εφέτος χάνονταν το πρωτάθλημα, δεν απέμενε παρά να αποδοθεί με πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Και κάτι τελευταίο. Που σωστά το επεσήμανε αναγνώστης. Τα προγνωστικά κατάκτησης του πρωταθλήματος για τη χρονιά που διανύουμε ήταν ενδεικτικά του τι θα επακολουθούσε. Και ήρθε το πέναλτι φάντασμα με το οποίο κέρδισε η ομάδα του Ρώσου στην πρεμιέρα για να επιβεβαιώσει τα προγνωστικά των στοιχηματικών εταιρειών. Τι όμως έδιναν αυτά τα προγνωστικά αμέσως μετά τη λήξη του πρωταθλήματος 2017-2018; 22 Μαΐου 2018: ΠΑΟΚ: 2.10, ΑΕΚ: 3.65, Ολυμπιακός: 3.75. Τονίζω τον μήνα. Μάιος. ΜΑΙΟΣ. Πριν καν δηλαδή ξεκινήσει η προετοιμασία των ομάδων, πριν καν γίνουν οι οποιεσδήποτε μεταγραφές, πριν καν μάθουμε οριστικά πόσες ομάδες θα αγωνιστούν την περίοδο 2018-19 στην Superleague, πριν καν γίνει γνωστός ο τρόπος με τον οποίο θα πραγματοποιηθεί η αναδιάρθρωση επαγγελματικών κατηγοριών και με τον ΠΑΟΚ να ξεκινάει το πρωτάθλημα με αφαίρεση δυο βαθμών. Παρόλα αυτά οι στοιχηματικές εταιρείες έδιναν πρώτο φαβορί την ομάδα του Ρώσου, ενώ η πρωταθλήτρια ΑΕΚ ακολουθούσε με 75% μεγαλύτερη απόδοση !!! Λίγο καιρό αργότερο η απόδοση από το 2.10 έπεσε στο 2.00. Τον δε μόνιμο πρωταθλητή τα τελευταία χρόνια Ολυμπιακό τον είχαν τρίτο φαβορί οι στοιχηματικές, άλλωστε γνωστό το μένος της νυν κυβέρνησης με την ομάδα του Μαρινάκη. Τον Μέσι να έφερνε ο Βαγγέλας, το τρίτο το μακρύτερο θα έπαιρνε.

Η μεγαλύτερη γελοιοποίηση ενός ανδρός είναι όταν καταφεύγει στον αγοραίο έρωτα να πιστεύει ότι είναι γυναικοκατακτητής.

Προτεινόμενα Άρθρα