Η 14η Ιουνίου του 1987, ήταν η ημερομηνία σταθμός που το Ελληνικό μπάσκετ εκτοξεύτηκε την κορυφή.

Το 25ο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα μπάσκετ ήταν ένα από τα πιο δυνατά όλων των εποχών. Η εθνική ομάδα δεν κατέβαινε με μεγάλες προσδοκίες και όπως όλοι λέγανε στόχος ήταν η ‘’είσοδος στην 8αδα’’. Γρήγορα όμως η παρέα του Νίκου Γκάλη, του Παναγιώτη Γιαννάκη, του Φάνη Χριστοδούλου, του Παναγιώτη Φασούλα και των άλλων παιδιών έδειξε πως η εθνική ήταν για μεγαλύτερα πράγματα.

Η πορεία στην διοργάνωση:
Η εθνική πέρασε ως 4η στον όμιλο, μπροστά από την Γαλλία και την Ρουμανία. Οι διεθνείς σημείωσαν 3 νίκες ενώ γνώρισαν 2 ήττες. Η πρεμιέρα ξεκίνησε με νίκη επί της Ρουμανίας με 109-77. Ακολούθησε η νίκη επί της Γιουγκοσλαβίας με 84-78, ενώ μετά ήρθε η ήττα από την Ισπανία με 106-89. Η Ελλάδα δεν τα κατάφερε ούτε απέναντι στην ΕΣΣΔ, από την οποία ηττήθηκε 69-66. Αυτές οι δύο ήττες ήταν οι μοναδικές σε όλη την διοργάνωση. Στην τελευταία αγωνιστική ήρθε η νίκη επί της Γαλλίας με 82-69, η οποία έδωσε και την πρόκριση στην εθνική.

Στον προημιτελικό η Ελλάδα επιβλήθηκε της Ιταλίας με 90-78. Η Ιταλία διέθετε στο ρόστερ της τους Αντονέλο Ρίβα, Ρομπέρτο Μπρουναμόντι (οι οποίοι κατέκτησαν το ευρωμπάσκετ του 1983), Βάλτερ Μανίφικο αλλά και τον νεαρό τότε Αλεσάντρο Τζεντίλε. Ακολούθησε στον ημιτελικό η τρομερή νίκη επί της Γιουγκοσλαβίας των Ντράζεν Πέτροβιτς, Ντίνο Ράτζα, Τόνι Κούκοτς με 81-77 και έτσι η Ελλάδα βρέθηκε στον τελικό της διοργάνωσης κόντρα στους τρομερούς Σοβιετικούς.

 
Ο τελικός με την Ε.Σ.Σ.Δ.:
Εν μέσω εθνικού παροξυσμού, η Ελλάδα αντιμετωπίζει την ΕΣΣΔ στον τελικό του ΣΕΦ. Η ΕΣΣΔ διέθετε πλήθος αστέρων: Βάλντις Βάλτερς, Αλεξάντερ Βόλκοφ, Σαρούνας Μαρτσουλιόνις, Βλαντίμιρ Τσατσένκο απάρτιζαν το ρόστερ της, καθοδηγούμενοι από τον Αλεξάντερ Γκομέλσκι. Ο τελικός υπήρξε τρομερός σε όλη την διάρκεια του. Οι βολές του Λιβέρη Ανδρίτσου που έκαναν το 89-89 στα 36’’ πριν το τέλος της κανονικής διάρκειας, κράτησαν την Ελλάδα ζωντανή. Στην παράταση συνεχίστηκε ο τρομερός ρυθμός, για να φτάσουμε στις βολές του Αργύρη Καμπούρη στα 4’’ πριν το τέλος. Με το σκορ να βρίσκεται στο 101-101, ο ‘’τίμιος γίγαντας’’ ευστόχησε και στις δύο βολές, ο Γιοβάισα αστόχησε στο τελευταίο τρίποντο και με τελικό σκορ 103-101, η Ελλάδα στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης.

MVP της διοργάνωσης και φυσικά πρώτος σκόρερ, ήταν ο ανεπανάληπτος Νίκος Γκάλης, ο οποίος οργίασε στο παρκέ, προκαλώντας τον θαυμασμό όλων των Ευρωπαίων. Τελείωσε τη διοργάνωση με 37 πόντους κατά μέσο όρο (πετυχαίνοντας 40 στον τελικό με τους Σοβιετικούς). Δεύτερος σκόρερ ήταν ο αθάνατος Ντράζεν Πέτροβιτς με 22,7 πόντους ανά παιχνίδι.

Η συνέχεια είναι γνωστή. Από την επόμενη κιόλας μέρα η Ελλάδα αγκάλιασε το μπάσκετ και χιλιάδες μπασκέτες στήθηκαν σε όλη την χώρα. Οποιαδήποτε επιτυχία έχει γίνει σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο στο Ελληνικό μπάσκετ τα τελευταία 30 χρόνια οφείλεται σε εκείνη την επιτυχία.

 
Η σύνθεση της εθνικής στο Ευρωμπάσκετ του 1987:
Νίκος Γκάλης, Παναγιώτης Γιαννάκης, Αργύρης Καμπούρης, Νίκος Λινάρδος, Νίκος Σταυρόπουλος, Μιχάλης Ρωμανίδης, Παναγιώτης Καρατζάς, Νίκος Φιλίππου, Λιβέρης Ανδρίτσσος, Παναγιώτης Φασούλας, Μέμος Ιωάννου, Φάνης Χριστοδούλου
Προπονητής: Κώστας Πολίτης

Προτεινόμενα Άρθρα