Όταν η Τρέισερ προσκυνούσε τον Αυτοκράτορα

από AllAboutARIS

Ο ΑΡΗΣ είχε πετύχει και παλιότερα μεγάλες νίκες την Ευρώπη, όμως ο θρίαμβος εναντίον της Τρέισερ Μιλάνου, της μεγαλύτερης ομάδας στην Ευρώπη εκείνη την εποχή, ήταν η απόδειξη ότι το Ελληνικό μπάσκετ ήταν η ανερχόμενη δύναμη στην γηραιά ήπειρο.

Έχοντας χτίσει την αυτοκρατορία του στην Ελλάδα, ο ΑΡΗΣ έχει βάλει πλώρη να διακριθεί και στην Ευρώπη. Δύο σεζόν νωρίτερα έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του κυπέλλου Κόρατς όπου και αποκλείστηκε από την θρυλική Βαρέζε, όμως θεωρείτε ακόμη άσημος στα Ευρωπαϊκά δρώμενα.

Στο κύπελλο πρωταθλητριών του 1986/87 ο ΑΡΗΣ απέκλεισε εύκολα στον 1ο γύρο την Βελγική Σουναίρ και η μοίρα τον φέρνει αντιμέτωπο στον 2ο γύρο με την πανίσχυρη Τρέισερ Μιλάνου. Εκείνη την εποχή η παρέα του ανυπέρβλητου Ντίνο Μενεγκίν, του αέναου Μπομπ Μάκαντου και του μεγάλου Μάικ Ντ’αντονι ήταν η πιο φορμαρισμένη ομάδα στα Ευρωπαϊκά παρκέ και είχε βάλει στόχο να ξαναφέρει το κύπελλο πρωταθλητριών στο Μιλάνο μετά από 21 χρόνια.

Την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου του 1986 λοιπόν, ο ΑΡΗΣ καλείται να αντιμετωπίσει μια ομάδα που είχε ήδη στο παλμαρέ της ήδη 5 Ευρωπαϊκούς τίτλους (1 Κύπελλο Πρωταθλητριών, 3 Κύπελλα Κυπελλούχων, 1 Κύπελλο Κόρατς). Ήταν μάλιστα ένα ματς ζωής και θανάτου για την συνέχεια στην διοργάνωση, όπου μια πιθανή ήττα κόστιζε ακριβά. Μέσα σε ένα κολασμένο Αλεξάνδρειο, η ομάδα του Γιάννη Ιωαννίδη μπαίνει με άγνοια κινδύνου στο παρκέ και κοντράρει στα ίσια του Ιταλούς. Με βασικό πρωταγωνιστή τον Νίκο Γκάλη, ο ΑΡΗΣ εξουδετερώνει την φονική επίθεση των Ιταλών και προηγείται στο 1ο ημίχρονο με 60-34. Απόδειξη της αποφασιστικότητας και του πάθους των παικτών του Άρη είναι τα 4 φάουλ με τα οποία χρεώθηκαν από το 1ο ημίχρονο κιόλας οι Παναγιώτης Γιαννάκης και Νίκος Φιλίππου.

Στο 2ο ημίχρονο ο ΑΡΗΣ ανεβάζει ακόμη περισσότερο στροφές και αυξάνει την διαφορά μέχρι και το +36. Το τέλος βρίσκει νικητή τον ΑΡΗ με 98-67. Ένα σκορ που προκαλεί σοκ στην μπασκετική Ευρώπη, που βλέπει μία από τις μεγαλύτερες ομάδες της να είναι έτοιμη να μείνει εκτός Ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Ο Νίκος Γκάλης σε μια από τις αμέτρητες μυθικές νύχτες της καριέρας του σταμάτησε στους 44 πόντους, με τον Λευτέρη Σούμποτιτς να σημειώνει 18 πόντους. Για την Τρέισερ Μιλάνο προσπάθησαν ο Μπομπ Μάκαντου με 26 πόντους και Μάικ Ντ’ Άντονι με 16.

Μια εβδομάδα οι ρόλοι αντιστράφηκαν. Η Τρέισερ συνέτριψε τον ΑΡΗ με 83-49, ανατρέποντας τον θρίαμβο των κιτρίνων και πήρε έτσι αυτή την πρόκριση στην τελική εξάδα του κυπέλλου πρωταθλητριών. Το τέλος της σεζόν την βρίσκει στον θρόνο της πρωταθλήτριας Ευρώπης, αφού νίκησε στον τελικό της Λοζάνης την Μακάμπι Τελ Αβίβ με 71-69. Όπως και να έχει όμως, η 30η Οκτωβρίου του 1986 ήταν μια από τις μεγάλες βραδιές του ΑΡΗ, μια νίκη από αυτές που δίνουν βάρος στην φανέλα και σε κάνουν γνωστό σε όλη την Ευρώπη. Κατά πολλούς θεωρείτε η πιο μεγάλη νίκη του ΑΡΗ στην ιστορία των Ευρωπαϊκών κυπέλλων αφού είναι αυτή που τον έβαλε στο κλαμπ των μεγάλων Ευρωπαϊκών ομάδων.

 
Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
 
ΑΡΗΣ:
Προπονητής: Γιάννης Ιωαννίδης
Νίκος Γκάλης 44, Παναγιώτης Γιαννάκης 6, Γουιλ Τζάκσον 6, Νίκος Φιλίππου 10, Λευτέρης Σούμποτις 18, Μιχάλης Ρωμανίδης, Βασίλης Λυπηρίδης 4, Γιώργος Δοξάκης 10

ΤΡΕΙΣΕΡ ΜΙΛΑΝΟΥ:
Προπονητής: Νταν Πίτερσον
Μπομπ Μάκαντου 26, Μάικ Ντ’άντονι 16, Ρομπέρτο Πρεμιέρ 13, Κεν Μπάρλοου 11, Φαούστο Μπαρνιά 1, Ντίνο Μενεγκίν, Βιτόριο Γκαλινάρι, Φράνκο Μποσέλι, Ρικάρντο Πίτις.

Προτεινόμενα Άρθρα