Στο «ίδιο έργο θεατές», με το… έτσι θέλω ήττα για τον ΑΡΗ στην Πάτρα

από Σταμάτης Μουρελής

Στο «ίδιο έργο θεατές» μιας και ο ΑΡΗΣ είχε να αντιμετωπίσει εκτός από τον Προμηθέα και την τραγική διαιτησία των Κορομηλά, Σταματόπουλου και Τσιμπούρη οι οποίοι επέβαλλαν την ήττα με 64-61.
Ένα παιχνίδι το οποίο τελείωσε με τους γηπεδούχους να έχουν 26/34 βολές, έναντι 11/16 των παικτών του Γιάννη Καστρίτη, με τεχνικές ποινές σε κρίσιμα σημεία όπως αυτή στον Χάγκινς 86 δευτερόλεπτα πριν το τέλος του αγώνα.
Ναι ο ΑΡΗΣ δεν ήταν καλός, ναι ήταν άστοχος αλλά με αυτή την διαιτησία ήταν «άθλος» που πήγε ο αγώνας και στο τελευταίο σουτ.

Ο ΑΡΗΣ προηγήθηκε με 7-8, πριν ο Προμηθέας απάντησε και προηγηθεί με 12-8. Οι «κίτρινοι» ξαναπήραν το προβάδισμα με 12-13, την ώρα που ήδη τα φάουλ ήταν πέντε για τους παίκτες του Γιάννην Καστρίτη, κάτι που έδωσε δικαίωμα σε βολές στους γηπεδούχους. Το 19-16 έγινε σχεδόν στην εκπνοή της πρώτης περιόδου με 3/3 βολές του Ντάνγκουβίτς ο οποίος κέρδισε φάουλ από τον Μήτρου Λονγκ, αρκετά αμφισβητούμενο.
Ο ΑΡΗΣ παρουσίασε έντονο επιθετικό πρόβλημα στην αρχή της δεύτερης περιόδου, μιας και έμεινε άποντος για τα πρώτα τέσσερα λεπτά, με τον Προμηθέα να κάνει ένα σερί 8-0 για να προηγηθεί με 27-16.
Ο Καστρίτης επέλεξε ένα χαμηλό σχήμα με Χάγκινς, Νότε, Τολιόπουλο και Μήτρου Λονγκ, έχοντας μοναδικό ψηλό τον Γκούντγουιν. Ο ΑΡΗΣ μπόρεσε να βρει σκορ με αυτό το σχήμα αλλά αμυντικά υπήρχε μειονέκτημα το οποίο εκεταλλεύτηκαν οι γηπεδούχοι για να κρατήσουν μία διαφορά ασφαλείας, προηγούμενοι με 36-29 στο 19ο λεπτό. Η ζώνη του Καστρίτη 1-3-1 με πίεση στην περιφέρεια, βοήθησε και μετά από κλέψιμο ο Νότε έκανε το 36-31 που ήταν το αποτέλεσμα του πρώτου ημιχρόνου.
Το πρόβλημα για τον ΑΡΗ ήταν σαφέστατα τα ριμπάουντ με 28 του Προμηθέα έναντι μόλις 11 των «κιτρίνων». Βέβαια μεγάλη η διαφορά και στις βολές, για έναν ακόμη αγώνα, μιας και ο Προμηθέας είχε ήδη από το πρώτο μέρος 14./17 την ώρα που ο ΑΡΗΣ είχε μόλις 2/4.
Στην πρώτη επίθεση του Προμηθέα δύο βολές για τον Μουράτο, ενώ στην επόμενη επίθεση φάουλ στον Τολιόπουλο στο κέντρο που σούταρε αλλά οι διαιτητές έβλεπαν… άλλο ματς για να δώσουν όπως έπρεπε βολές.
Αυτό όπως δεν πτόησε τους παίκτες του ΑΡΗ οι οποίοι με «όπλο» την άμυνα όπου έκλεψαν μπάλες, να μειώσουν σε 37-35 στο 22ο λεπτό.
Την ώρα που ο ΑΡΗΣ πάλευε να επιστρέψει στο σκορ, οι διαιτητές συνέχισε την εχθρική αντιμετώπιση. Ο Τολιόπουλος βρέθηκε στον αιφνιδιασμό και έκανε το λέι απ, η μπάλα κόπηκε αλλά πρώτα είχε καθαρά χτυπήσει στο ταμπλό. Αντί να μετρήσει, η φάση συνεχίστηκε με τον άσο του ΑΡΗ να δέχεται τεχνική ποινή, την ίδια στιγμή που ο προπονητής του Προμηθέα, Γιάννης Χριστόπουλος είχε μπει… μέσα στο γήπεδο. Αντί για τεχνική ποινή όμως δέχθηκε απλά παρατήρηση, ενώ οι διαιτητές ούτε είδαν την φάση του Τολιόπουλου για να διορθώσουν τον λάθος τους. Έτσι το σκορ έγινε από το… πουθενά 40-35.
Παρά το «φόρτωμα» με φάουλ και το γεγονός πως ο Προμηθέας είχε 20 από τους 44 πόντους του από βολές, ο ΑΡΗΣ ανέδρασε και κατάφερε να προηγηθεί με 44-45 με τρίποντο του Νότε με ένα σερί 6-0 στο 28ο λεπτό. Οι γηπεδούχοι πήραν το προβάρισμα με 49-45 πριν το Μήτρου Λονγκ κάνει το 49-47, 2΄΄ πριν το φινάλε της τρίτης περιόδου, όπου η διαφορά στις βολές αυξήθηκε με 20/25 για τους γηπεδούχους και μόλις 3/5 για τον ΑΡΗ.
Στην έναρξη της τέταρτης περιόδου το παιχνίδι έγινε άναρχο, με γρήγορες επιθέσεις, κάτι που δεν βοήθησε τον ΑΡΗ ο οποίος είχε 0/9 σουτ και βρέθηκε στο -6 (56-50) στο 36ο λεπτό, έχοντας σκοράρει μόνο με 3 βολές του Τολιόπουλου. Οι «κίτρινοι» βρήκαν σκορ και προσπάθησαν να επιστρέψουν στο σκορ αλλά ήταν αρκετά άστοχοι, χάνοντας ευκαιρίες να πλησιάσουν στο σκορ, το οποίο ήταν στο 59-55 στο 38ο λεπτό. Με εντυπωσιακό «follow» κάρφωμα του Γκούντγουιν το σκορ έγινε 58-57, 1΄και 26΄΄ πριν το τέλος του αγώνα.
Σε εκείνο το σημείο ο Χάγκινς χρεώθηκε με τεχνική ποινή για φάουλ που του έγινε αλλά δεν σφυρίχθηκε ποτέ…
Έτσι ο Προμηθέας προηγήθηκε με 60-57, έχοντας και την κατοχή. Αλλά το σόου των διαιτητών δεν σταμάτησε εκεί, αφού ο Κορομηλάς έδωσε με το… έτσι θέλω τάιμ άουτ στον ΑΡΗ. Ο Νότε κέρδισε φάουλ με 38΄΄ για το τέλος και με 2/2 βολές έκανε το 60-59. Ο Τόμασος αστόχησε αλλά ο Προμηθέας πήρε το μακρινό ριμπάουντ, με τον Νότε να κάνει φάουλ στον Κουλμπόκα για να σταματήσει τον χρόνο. Ο παίκτης του Προμηθέα είχε 1/2 στα 14΄΄ για το 61-59.
Ο Γκουντγουιν κάρφωσε για το 61-61 στα 5΄΄. Στην τελευταία επίθεση ο Κουλμπόκα βρέθηκε στην γωνία και έκανε με τρίποντο το 64-61 σε 2 δευτερόλεπτα για το τέλος και ενώ η φάση ελέγχεται για παράβαση 5 δευτερολέπτων στην επαναφορά του Προμηθέα.
Ο Χάγκινς πήρε το τελευταίο σουτ για την ισοφάριση αλλά ήταν άστοχος, με το τελικό 64-61 να παραμένει.
Τα δεκάλεπτα: 19-16, 36-31, 49-47, 64-61.
Τα στατιστικά του αγώνα

Προτεινόμενα Άρθρα