Η συνέπεια στις πωλήσεις, το selling club και το… level up

από Νίκος Παπαδόπουλος

Ακόμη ένα καλοκαίρι που για τον ΑΡΗ περιλαμβάνει το ενδεχόμενο κάποιας πώλησης και μάλιστα αρκετά σοβαρό, κυρίως λόγω του Λουίς Πάλμα.

Με τόσους “μνηστήρες”, το ενδεχόμενο παραχώρησής του είναι μεγάλο. Οχι όμως και δεδομένο όσο δεν προκύπτει κάποια επίσημη πρόταση προς την ΠΑΕ, χωρίς να αποκλείεται γενικά και το ενδεχόμενο πώλησης άλλου ποδοσφαιριστή.

Εφόσον ο ΑΡΗΣ… εισπράξει, θα είναι στο πλαίσιο μίας κατάστασης που τείνει να παγιωθεί από το 2018 και την επιστροφή του στην 1η κατηγορία.

Ο στόχος της ομάδας -τον έχει θέσει και ο Παλίκουτσα- είναι η μετατροπή της σε selling club. Μία διαδικασία από την οποία ο ΑΡΗΣ δεν απέχει… αλλά συνάμα απέχει κιόλας.

Από το 2018 μέχρι σήμερα η ομάδα έχει πουλήσει έξι ποδοσφαιριστές. Ντάτκοβιτς, Σιώπης, Φετφατζίδης, Ρόουζ, Καμαρά και Μαντσίνι έχουν φύγει φέρνοντας χρήματα στα ταμεία της ομάδας. Άλλοι λιγότερα, άλλοι περισσότεροι και με το σύνολο να είναι γύρω στα 10 εκατ. ευρώ, πάντα με βάση τα στοιχεία του Transfermarkt.

Το ποσό αυτό ενισχύεται κυρίως από τη μεταγραφή του Καμαρά, για την οποία η ΠΑΕ ΑΡΗΣ βέβαια δεν επιβεβαίωσε ποτέ αυτό το ποσό.

Το θέμα είναι ότι με περιπτώσεις όπως αυτές των Σιώπη, Ρόουζ και Μαντσίνι,  επιβεβαιώνεται η διαδικασία εξέλιξης ποδοσφαιριστών μέσα από τον ΑΡΗ, μαζί με την εξεύρεση low cost περιπτώσεων που πολλαπλασιάζουν την αξία τους στο “Κλεάνθης Βικελίδης”.

Ολα αυτά είναι στοιχεία που προσαρμόζονται στον όρο του selling club. Η αναβθάμιση μπορεί να έρθει μέσα από την περίπτωση του Πάλμα και γενικά ο ΑΡΗΣ θέλει να μεγαλώσει τα έσοδά του με αυτή τη διαδικασία. Είτε με παίκτες από τα σπλάχνα του είτε με τα λεγόμενα “λαβράκια” που δείχνει ικανός να εντοπίζει τα τελευταία χρόνια στην αχανή αγορά του ποδοσφαίρου.

Απαραίτητη προϋπόθεση της αναβάθμισης του κλαμπ σε αυτό τον τομέα είναι φυσικά και η Ευρώπη. Μία “βιτρίνα” που από μόνη της ανεβάζει αυτόματα την αξία κάποιων παικτών και ανάλογα με την παρουσία τους είναι ικανή να την εκτοξεύσει… Ακόμη ένας λόγος που ο ΑΡΗΣ ψάχνει την υπέρβαση των ομίλων του Europa Conference League φέτος και σταδιακά την σταθεροποίησή του σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο εκτός συνόρων.

Από τον τρόπο διαχείρισης της περίπτωσης Πάλμα ή ακόμα και του Μαζικού, είναι εμφανές ότι ο ΑΡΗΣ δεν θέλει απλά να λέει ότι πουλάει αλλά να το κάνει με το κέρδος το οποίο ο ίδιος κρίνει ότι μπορεί να αποκομίσει από έναν ποδοσφαιριστή. Ένα μοντέλο που ακολουθούν αρκετά μεγάλα κλαμπ στην Ευρώπη, το οποίο θέλει να ασπαστεί και ο ΑΡΗΣ αλλά με τέτοιο τρόπο θα του επιτρέπει να βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο αγωνιστικά και να διεκδικεί στόχους.

Προτεινόμενα Άρθρα