"Κίτρινη" κυριαρχία με ξένο διαιτητή στα ΑΡΗΣ-Π.Α.Ο.Κ.

από AllAboutARIS

Ο Ιταλός Ντανιέλε Ντοβέρι είναι ο έκτος διαιτητής από την γειτονική χώρα που θα διευθύνει ένα ντέρμπι ανάμεσα στον Άρη και τον ΠΑΟΚ και ο 13ος συνολικά στην προιστορία των αναμετρήσεων των "αιωνίων" της Θεσσαλονίκης.

Tο φαινόμενο του… ξένου διαιτητή σε αγώνες του Ελληνικού πρωταθλήματος δεν είναι τωρινό και είχε εφαρμοστεί αρκετές φορές στο παρελθόν. Μάλιστα όσον αφορά τα ντέρμπι ΑΡΗ και Π.Α.Ο.Κ., η πρώτη παρουσία ξένου ρέφερι, χρονολογείται από το μακρινό 1929. 

Συγκεκριμένα ήταν στις 12 Μαίου του 1929 και στο πρώτο αγώνα για τον τίτλο του πρωταθλητή Θεσσαλονίκης όπου ο Γιουγκοσλάβος Γιόκσιτς ήταν ο “άρχοντας” στον αγώνα του Π.Α.Ο.Κ. με τον ΑΡΗ στο ισόπαλο 1-1. Στον επαναληπτικό ο ΑΡΗΣ επικράτησε με 4-3 τον “αιώνιο” αντίπαλο του, κερδίζοντας το πρωτάθλημα με τον Ούγγρο Τσάρντα να είναι ο διαιτητής της αναμέτρησης.

Έπρεπε να περάσουν 18 χρόνια για να δούμε και πάλι ξένο διαιτητή σε ΑΡΗΣ-Π.Α.Ο.Κ. Ήταν στις 16 Φεβρουαρίου του 1947 όταν ο Άγγλος Μπέρι διεύθυνε τον αγώνα που βρήκε νικητές τους “κιτρινόμαυρους” με 2-0 για το πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης. 

Μετά από 11 χρόνια ήταν η σειρά του Ιταλού Γκουαρνασέλι ο οποίος ήταν ο διαιτητής στον αγώνα του Π.Α.Ο.Κ. με τον ΑΡΗ, ο οποίος έληξε ισόπαλος 1-1 για την 3η θέση του πρωταθλήματος Θεσσαλονίκης, την οποία κατέλαβε ο Π.Α.Ο.Κ., λόγω καλύτερης διαφοράς τερμάτων στο πρωτάθλημα και μαζί την  πρόκριση στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα.

Ιταλός και ο επόμενος διαιτητής σε αγώνα των “αιωνίων” της Θεσσαλονίκης, με τον Τζενέλι να διευθύνει το Π.Α.Ο.Κ.-ΑΡΗΣ 0-0 στο γήπεδο της Τούμπας, στις 16 Οκτωβρίου του 1960.

Ισόπαλο έληξε και το επόμενο παιχνίδι με ρέφερι εκτός Ελλάδος, και συγκεκριμένα στις 2 Φεβρουαρίου του 1964 στο γήπεδο Χαριλάου ΑΡΗΣ και Π.Α.Ο.Κ. έμειναν στο 0-0 με τον Αιγύπτιο Χουσείν να σφυρίζει.

Οι Ιταλοί είχαν την… τιμητική τους την επόμενη χρονιά μιας και στα δύο ντέρμπι είχαμε διαιτητές από την γειτονική χώρα. Ο Ντ’ Αγκοστίνι ήταν ο “άρχοντας” του αγώνα στο Π.Α.Ο.Κ.-ΑΡΗΣ 0-2 στις 13 Δεκεμβρίου του 1964, ενώ ο συμπατριώτης του Σκινέτι στο ΑΡΗΣ-Π.Α.Ο.Κ. 0-0 στις 9 Μαίου του 1965.

Ο Δυτικογερμανός Όμσεν πήρε… γεύση από ΑΡΗΣ-Π.Α.Ο.Κ. στις 27 Φεβρουαρίου του 1966 στο γήπεδο Χαριλάου και στην νίκη με 5-1 των “κιτρινόμαυρων”.

Ξένοι διαιτητές σφύριξαν και στο πρωτάθλημα του 1966-67. Πρώτα ο Γάλλος Σουιντέν (Π.Α.Ο.Κ.-ΑΡΗΣ 0-0) στις 22 Ιανουαρίου 1967 και ακολούθησε ο Ιταλός Νεντσιόνι (Άρης-ΠΑΟΚ 1-0) στις 4 Ιουνίου 1967.

Την περίοδο 1974-75, ο Ελβετός Ντούμπαχ ήταν ο ρέφερι στον αγώνα της 6ης Οκτωβρίου 1974, όπου ο ΑΡΗΣ επικράτησε με 2-1 του ΠΑΟΚ στο γήπεδο Χαριλάου.

Επίσης ο Κύπριος Ξανθούλης ήταν ο διαιτητής στο ΑΡΗΣ-Π.Α.Ο.Κ. 0-0 στις 17 Νοεμβρίου του 1968.

Συνολικά είχαμε 12 ξένους διαιτητές, με την Ιταλία να έχει τα πρωτεία (5), ενώ από μία… συμμετοχή έχουν Αγγλία, Γιουγκοσλαβία, Ουγγαρία, Αίγυπτος, Δ.Γερμανία, Γαλλία, Ελβετία.

Δεν έχει χάσει με ξένο διαιτητή

Ο ΑΡΗΣ έχει μία απίστευτη παράδοση με ξένο διαιτητή, μιας και δεν έχει χάσει ποτέ από τον Π.Α.Ο.Κ. Συγκεκριμένα οι “κίτρινοι” έχουν ως γηπεδούχοι 5 νίκες και 3 αγώνες έχουν λήξει ισόπαλοι, ενώ ως φιλοξενούμενοι έχουν 4 ισοπαλίες και μία νίκη. Συνολικά η προϊστορία είναι 6 νίκες ΑΡΗΣ, 7 ισοπαλίες, μηδέν νίκες Π.Α.Ο.Κ.

Προτεινόμενα Άρθρα