Η σημασία της νίκης στο ΟΑΚΑ, τα επτά "διπλά" και το ρεκόρ του 1932!!

από Περικλής Τράιος

Στο ποδόσφαιρο, υπάρχουν κάποιες νίκες οι οποίες γράφουν ιστορία. Δεν είναι απαραίτητο να είναι νίκες που δίνουν τίτλους, ή ευρωπαικές προκρίσεις και διακρίσεις.

Είναι αυτές οι νίκες, που έχουν τη δική τους ξεχωριστή σημασία και αξία και μένουν στην ιστορία του κάθε Συλλόγου και στις καρδιές των φιλάθλων, παντοτινά. Μια τέτοια νίκη ήταν κι αυτή που πέτυχαν οι ποδοσφαιριστές μας στο Ολυμπιακό Στάδιο επί της Α.Ε.Κ. 

Μια νίκη με ΤΕΡΑΣΤΙΑ σημασία, που έγραψε ιστορία.

Γιατί η εκτός έδρας νίκη επί της Α.Ε.Κ. δεν ήταν σπουδαία απλά και μόνο για το γόητρο. Ήταν ΤΕΡΑΣΤΙΑ νίκη για λόγους ηθικούς, αγωνιστικούς, βαθμολογικούς, ψυχολογικούς, αλλά και ιστορικούς. 

Ήταν ΤΕΡΑΣΤΙΑ αυτή η νίκη για ηθικούς λόγους.

Γιατί ήταν μια λεβέντική και απόλυτα δίκαιη νίκη, απέναντι σε έναν σπουδαίο αντίπαλο και ανταγωνιστή στους ίδιους στόχους. Μια νίκη η οποία συνοδεύτηκε από μια εμφάνιση εκπληκτική,  ψυχωμένη και γεμάτη Αρειανό μεγαλείο, που μας συγκίνησε όλους και γέμισε τις ψυχές μας υπέροχα συναισθήματα για αυτά τα παλικάρια, που φοράνε τη στολή του ΑΡΗ, με το «θεό του πολέμου» στο στήθος. Μια νίκη εμπνευσμένη, στην οποία ο Άκης Μάντζιος είχε καταλυτική παρουσία, με την αριστουργηματική τεχνική καθοδήγηση.

Ήταν μια νίκη που απ’ άκρη σ άκρη σε όλη την Ελλάδα, στη Κύπρο, αλλά και στο εξωτερικό, ξεσήκωσε τις χιλιάδες των Αρειανών, τους γέμισε περηφάνια και χαμόγελα, αλλά παράλληλα, εκτός από το σκίρτημα της καρδιάς, τους όπλισε με έναν ωραίο ενθουσιασμό και με ακόμη μεγαλύτερη πίστη και αυτοπεποίθηση, ότι αυτός ο ΑΡΗΣ, η ομάδα που λατρεύουν, είναι για σπουδαία πράγματα. 

Ήταν μια νίκη που προκάλεσε τον θαυμασμό των Ελλήνων ποδοσφαιρόφιλων για ακόμη μια φορά, οι οποίοι είδαν αυτό το σπουδαίο ντέρμπι του πρωταθλήματος, ανάμεσα στο δεύτερο και τον τρίτο της βαθμολογίας και γοητεύθηκαν από το υπέροχο παιχνίδι των παιδιών του Άκη Μάντζιου. 

Τα οφέλη του ΑΡΗ ήταν τεράστια από το χθεσινό διπλό, τόσο για το φρόνημα και το καύχημα των δικών του οπαδών, αλλά και για όλους αυτούς τους ποδοσφαιρόφιλους που τους γοητεύει με τη φετινή του παρουσία. Ο ΑΡΗΣ βρίσκεται στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας, παίζοντας ένα πολύ ωραίο ποδόσφαιρο και το σημαντικότερο, χωρίς να έχει απολύτως καμία εύνοια και βοήθεια από πουθενά και από κανέναν.

 Ήταν ΤΕΡΑΣΤΙΑ αυτή η νίκη για αγωνιστικούς λόγους. 

Γιατί επετεύχθη επί ενός εκ των βασικών αντιπάλων μας στη διεκδίκηση των φετινών ευρωπαικών εισιτηρίων. Πλησιάζουμε στην ολοκλήρωση της κανονικής διάρκειας και ενώ απομένουν πέντε ακόμη αγώνες, πριν αρχίσουν τα play offs, ο ΑΡΗΣ δείχνει να βρίσκει τα πατήματα του και τον ρυθμό του.
Μετά από έναν πολύ δύσκολο Γενάρη, όπου υπήρξαν αρνητικά αποτελέσματα τα οποία πήγαν να κλονίσουν το οικοδόμημα, ο ΑΡΗΣ δείχνει να επανέρχεται. Είναι δεδομένο ότι διαθέτει μια πολύ καλή ομάδα η οποία έχει πολύ καλούς ποδοσφαιριστές, είναι πλήρης σε κάθε θέση και δείχνει ικανή να κοιτάξει στα μάτια τον κάθε αντίπαλο.  

Ήταν ΤΕΡΑΣΤΙΑ αυτή η νίκη για βαθμολογικούς λόγους.

Γιατί με το αποτέλεσμα αυτό, ο ΑΡΗΣ πέταξε την Α.Ε.Κ. από το δεύτερο σκαλί του βαθμολογικού πίνακα και ξανανέβηκε αυτός. Πρόσθεσε άλλους τρεις πολύτιμους βαθμούς στο σακούλι της συγκομιδής κι έφτασε τους 42 και συνεχίζει…
Την Κυριακή υποδέχεται στο «Κλεάνθης Βικελίδης» τον Παναιτωλικό και το μόνο που θέλουν τόσο ο Άκης Μάντζιος, όσο και οι ποδοσφαιριστές του, είναι να προχωρήσουν χωρίς προβλήματα, να προσθέσουν άλλους τρεις βαθμούς στο ενεργητικό τους, την ίδια ώρα όπου οι ανταγωνιστές δοκιμάζονται σε δύσκολες αποστολές. Ο ΑΡΗΣ έχει Παναιτωλικό, Ατρόμητο και Ο.Φ.Η. εντός έδρας και Ολυμπιακό και Π.Α.Ο.Κ. εκτός.  

Ήταν ΤΕΡΑΣΤΙΑ αυτή η νίκη για ψυχολογικούς λόγους. 

Γιατί ήρθε πάνω σε μια περίοδο όπου ο ΑΡΗΣ ήθελε και είχε ανάγκη να κάνει μια σπουδαία εμφάνιση σε ένα μεγάλο παιχνίδι και να συνδυαστεί με μια νίκη. Ήταν ότι πρέπει. Ο ΑΡΗΣ πέτυχε το έβδομο φετινό του διπλό, και μάλιστα το δεύτερο μέσα στο Ο.Α.Κ.Α. μετά από αυτό που είχε πετύχει επί του Παναθηναικού.
Ο Φλέβαρης, ξεκίνησε πολύ καλά, όπως ακριβώς το θέλαμε, με νίκη-πρόκριση στο κύπελλο επί του Αστέρα και με μια σπουδαία εκτός έδρας νίκη επί της Α.Ε.Κ.
Επόμενη αγωνιστική υποχρέωση είναι το βράδυ της προσεχούς Τετάρτη στο «Γ. Καραισκάκης», με αντίπαλο τον Ολυμπιακό, για τους οκτώ του κυπέλλου. Πολύ δύσκολο παιχνίδι, αλλά αυτόν τον ΑΡΗ, τον έχω ικανό για όλα… Αυτός ο ΑΡΗΣ μπορεί να κάνει τη ζημιά στον Ολυμπιακό. Σαφώς και δεν είναι τόσο απλά κι εύκολα…
Ο Ολυμπιακός φαντάζει ανίκητος. Είναι η καλύτερη , η πιο ακριβή, η πιο δυνατή, η πιο οργανωμένη ομάδα στην Ελλάδα και κανείς δεν το αμφισβητεί. Ωστόσο στο ποδόσφαιρο, όλα μπορούν να συμβούν. Αρκεί να το πιστεύεις.
Και να σας πω και κάτι… Αν αυτή τη στιγμή, στο ελληνικό πρωτάθλημα του 2021, υπάρχει κάποια ομάδα που έχει έστω λιγοστές ελπίδες και μπορεί να κάνει ζημιά στον Ολυμπιακό, είναι μόνο ο ΑΡΗΣ. Καμία άλλη. 

Κλείνω με τους ιστορικούς λόγους.

Ήταν ΤΕΡΑΣΤΙΑ αυτή η νίκη και για ιστορικούς λόγους.

Δεν είναι απλά και μόνο η ισοφάριση του ρεκόρ των επτά εκτός έδρας νικών.  

Ο ΑΡΗΣ του Άκη Μάντζιου, ισοφάρισε το ρεκόρ του Μπράνκο Στάνκοβιτς το 1973-74, του Αντώνη Γεωργιάδη το 1983-84 και το Γιώργου Φοιρού το 1994-95 και 2002-03. Πλέον δεν μένει, παρά να σπάσει αυτό το ρεκόρ.

Πως μπορεί να γίνει αυτό; Αν ο ΑΡΗΣ, στα δύο εκτός έδρας παιχνίδια που απομένουν, στις έδρες του Ολυμπιακού ή του Π.Α.Ο.Κ. καταφέρει και πάρει μία νίκη. Όπως και να χει όμως, είναι ήδη πολύ σημαντικό αυτό που έχουν κάνει, καθώς τα επτά διπλά που έχει πετύχει ο ΑΡΗΣ μέχρι τώρα, είναι σε έντεκα αγώνες, ενώ τις προηγούμενες φορές, ήταν σε διοργανώσει των 18 ή των 16 ομάδων.

Κλείνω με το καλύτερο…

Ο ΑΡΗΣ της περιόδου 2020-21, έχει ήδη ισοφαρίσει ένα ρεκόρ που κρατάει από το 1932.
Ναι, όπως το διαβάζετε. 

Ο ΑΡΗΣ, την τελευταία φορά που έβγαλε δυο διπλά σε έδρες του Π.Ο.Κ. δηλαδή, Παναθηναικό, Ολυμπιακό, Α.Ε.Κ. ήταν την περίοδο 1931-32, την χρονιά δηλαδή που είχε κατακτήσει το δεύτερο από τα τρία πρωταθλήματα της ιστορίας του.

Εκείνες τις περιόδους, είχε επιχειρηθεί από την Ε.Π.Ο. με επιτυχία, η διοργάνωση της τελικής φάσης του πρωταθλήματος, με την συμμετοχή τριών ομάδων από Αθήνα (Παναθηναικός, Α.Ε.Κ. και Απόλλων), τριών από Θεσσαλονίκη (ΑΡΗΣ, Π.Α.Ο.Κ. και Ηρακλής) και δυο από Πειραιά (Ολυμπιακός και Εθνικός).
Οκτώ ομάδες και ένα πρωτάθλημα 14 αγωνιστικών (μέσα έξω), στο οποίο ο ιστορικός και λαοφιλής Σύλλογος της Μακεδονίας, που τότε είχε το προσωνύμιο «Κίτρινη Θύελλα» είχε τερματίσει πρώτος και είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα. 

Τότε ο ΑΡΗΣ, είχε πάρει δύο εκτός έδρας νίκες μέσα στην Αθήνα, επί της Α.Ε.Κ. με 3-0 (σκόρερ οι Αγγελάκης 28΄, Κίτσος 77΄, Αργυριάδης 79΄) και επί του Ολυμπιακού, με ίδιο σκορ 3-0 (σκόρερ Καλτέκης 28΄Αγγελάκης 35΄και 60΄) και ισοπαλία 0-0 με τον Παναθηναικό.
Από τότε, ο ΑΡΗΣ πότε δεν κατάφερε να πάρει δύο νίκες σε ντέρμπι με αντίπαλους τους τρεις του λεκανοπεδίου. 

89 χρόνια μετά, ο φετινός ΑΡΗΣ, τα κατάφερε και έβγαλε δυο διπλά, στις έδρες του Παναθηναικού και της Α.Ε.Κ. και ισοφάρισε το ρεκόρ εκείνης της σπουδαίας πρωταθλήτριας ομάδας.

Από καταβολής της Α εθνικής, (περ. 1959-60) ο ΑΡΗΣ για πρώτη φορά πετυχαίνει δυο εκτός έδρας νίκες σε ντέρμπι με ομάδες του λεκανοπεδίου.

Προτεινόμενα Άρθρα