Προβληματισμοί, ανάκαμψη και προοπτική.

από AllAboutARIS

Με δεδομένο ότι έχουν συμπληρωθεί 10 επίσημοι αγώνες μπορούμε να βγάλουμε τα πρώτα συμπεράσματα για τον φετινό ΑΡΗ.

Μέχρι στιγμής αυτό που χαρακτηρίζει τον κόσμο του ΑΡΗ είναι ο προβληματισμός. Ο προβληματισμός αυτός αφορά την ποιότητα του υπάρχων ρόστερ, τις επιλογές των Αμερικανών και το άναρχο μπάσκετ που παίζει η ομάδα. Δεν είναι άλλωστε λίγες οι συγκρίσεις που γίνονται με την περσινή ομάδα η οποία κατά γενική ομολογία έπαιξε εξαιρετικό μπάσκετ και πήρε μεγάλες νίκες σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Ας τα πάρουμε από την αρχή. Οι πρώτες κριτικές για την φετινή ομάδα ξεκίνησαν ήδη από τα φιλικά παιχνίδια. Ο ΑΡΗΣ άρχισε τις επίσημες υποχρεώσεις του με νίκες κόντρα σε Κύμη και Τρίκαλα. Οι νίκες αυτές έκρυψαν κάποιες αδυναμίες του ΑΡΗ στην επίθεση  (χαρακτηριστικά και στα δύο παιχνίδια ο ΑΡΗΣ πέτυχε μόνο 10 πόντους σε τρίτο και τέταρτο δεκάλεπτο αντίστοιχα) και όσοι εστίασαν σε αυτό, το θεώρησαν τυχαίο και προϊόν «χαλάρωσης».

Η αρχή του κακού:
Η ήττα από το Ρέθυμνο με 69-60 άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για να ακολουθήσει ο αναθεματισμός των πάντων (από τους ανθρώπους της ΚΑΕ μέχρι τον Δημήτρη Πρίφτη και τους παίκτες). Αυτό το γεγονός κλιμακώθηκε μετά τις μέτριες ευρωπαϊκές αναμετρήσεις (παρά τις νίκες) αλλά κυρίως μετά την ήττα από τον ΠΑΟΚ στο Αλεξάνδρειο. Και ως ένα βαθμό κατανοητό, αφού ο ΑΡΗΣ σε αυτά τα ματς εμφανίστηκε τραγικά άστοχος παίζοντας ταυτόχρονα άναρχο μπάσκετ με πολλά λάθη. Περισσότερο δε οι Μπάκνερ και Μαρμπλ δέχτηκαν την εντονότερη κριτική από όλους για την τραγική τους απόδοση και αντίκρισαν την πόρτα της εξόδου από τον σύλλογο, παρά τις προσδοκίες του καλοκαιριού (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και οι υπόλοιποι μείνανε στο απυρόβλητο). Όσον άφορα τον Δημήτρη Πρίφτη μερικοί με την σκέψη τους τον είχαν ήδη απομακρύνει καθώς τον θεώρησαν ανεπαρκή για τον πάγκο του ΑΡΗ.

Η ήττα από τον ΠΑΟΚ όσο και αν πλήγωσε, έκανε καλό (όπως είχαμε γράψει) καθώς  ανάγκασαν τους υπευθύνους της ΚΑΕ να προχωρήσουν στην απόκτηση του Βλάντο Γιάνκοβιτς μεσούσης της σεζόν. Στο πρώτο πραγματικά μεγάλο ματς της χρονιάς, αυτό κόντρα στον Ολυμπιακό, ο ΑΡΗΣ έδειξε μέταλλο ‘’γυρνώντας’’ στον αγώνα δύο φορές από εναντίον του διψήφιες διαφορές, αλλά προδόθηκε από κάποια σφυρίγματα, την αστοχία του στα 6.75 και κάποιες βεβιασμένες επιθέσεις στα τελευταία λεπτά του ντέρμπι.

Η προχθεσινή νίκη κόντρα στην Μπάνβιτ, που είναι αήττητη στο Τουρκικό πρωτάθλημα (μαζί με την ACB πρόκειται ίσως για το καλύτερο πρωτάθλημα στην Ευρώπη) ήταν ο «εξορκισμός» της άσχημης ψυχολογίας και των μέτριων εμφανίσεων. Με εξαίρεση το πρώτο δεκάλεπτο, ο ΑΡΗΣ ήταν εκπληκτικός με έναν σούπερ Γιάνκοβιτς που στην 1η του ουσιαστική εμφάνιση με τα κίτρινα έκανε νταμπλ-νταμπλ (19 πόντοι, 10 ριμπάουντ), έναν από μηχανής θεό Γουίλ Κάμινγκς που οδήγησε τον ΑΡΗ στην νίκη στο τελευταίο δεκάλεπτο και έναν Ντέβιν Μαρμπλ ο οποίος βοήθησε αθόρυβα τους κιτρινόμαυρους  με 13 πόντους, 5 ριμπάουντ και 2 ασίστ. Σημαντική βοήθεια όποτε χρειάστηκε προσέφεραν επίσης οι Έρικ Μπάκνερ, Ταντίγια Ντραγκίσεβιτς και Μάικλ Τζένκινς (ο οποίος βέβαια είναι ντεφορμέ την τελευταία εβδομάδα σε σχέση με τους αγώνες κόντρα στον Προμηθέα Πάτρας και την Ναχαρίγια).

Η συνέχεια μετά την Μπάνβιτ:
Μετά την νίκη κόντρα σε έναν μεγάλο αντίπαλο, δημιουργείται το ερώτημα για το ποια είναι τα στάνταρ του φετινού ΑΡΗ. Αξίζει το ρόστερ την μέχρι τώρα απαξίωση; Σαφώς και όχι. Η ομάδα έχει πολλές δυνατότητες που δεν έχει δείξει ακόμη στο παρκέ. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι απουσιάζουν λόγο τραυματισμών οι δύο καλύτεροι παίκτες πάνω στους οποίους στηρίχτηκε ο φετινός ΑΡΗΣ (Βίκτορ Σανικίτζε και Βασίλης Καββαδάς). Αμφότεροι είναι τραυματίες αλλά θα είναι παρόν και οι δύο μέχρι τον Απρίλιο, ακριβώς λίγο πριν τα Play-off και το final-4 του Basketball Champions League (που θα μας απασχολήσει, εφόσον βέβαια ο ΑΡΗΣ φτάσει μέχρι τέλος). Με την παρών κατάσταση είναι ακόμη μη ρεαλιστικό να μιλάμε για κατάκτηση πρωταθλήματος και κυπέλλου (που έχει τεθεί σαν μακροπρόθεσμος στόχος στην εποχή Λάσκαρη) αλλά υπάρχουν ακόμη πολλά περιθώρια βελτίωσης για τον ΑΡΗ. Και οφείλει να βελτιωθεί έτσι ώστε στο τέλος της χρονιάς να υπάρχουν χαμόγελα και αυτός ο πρώτος μήνας του 2016/2017 να είναι απλά μια κακή ανάμνηση. Τα υπόλοιπα θα τα δούμε το απόγευμα του Σαββάτου στο «Δ.Κ.Γ. Ήλιδας» στην αναμέτρηση κόντρα στον Κόροιβο.

Προτεινόμενα Άρθρα