ΑΝΑΛΥΣΗ: Αυτός είναι ο "νέος" ΑΡΗΣ

από Αντώνης Γκάτζιος

Η προσθήκη του Μάριο Λιτλ έκλεισε τις μεταγραφικές κινήσεις του ΑΡΗ εν όψει της Basket League 2020-21 και το AllAboutARIS αναλύει το ρόστερ της ομάδας.

Με την απόκτηση του Αμερικανού γκαρντ – φόργουορντ ο ΑΡΗΣ έκλεισε και τις θέσεις των ξένων του, με έναν… αστερίσκο, καθώς ο Κουίντον ΝτεΚόζι κρίνεται, πλέον, καθημερινά και η εικόνα του (η οποία στο φιλικό με τον Ηρακλή ήταν αρκετά βελτιωμένη) θα κρίνει και το μέλλον του στην ομάδα.

Σε ένα δύσκολο καλοκαίρι, όπου η ΚΑΕ έδωσε αγώνα ακόμα και για να κατέβει στο πρωτάθλημα, ο ΑΡΗΣ έκανε οκτώ επίσημες προσθήκες στο ρόστερ του, στο οποίο παρέμειναν έξι παίκτες από πέρυσι, ενώ “προαγωγή” στην ανδρική ομάδα πήρε ο νεαρός Όμηρος Νετζήπογλου. Το ρόστερ του ΑΡΗ σχηματίστηκε ως εξής:

ΠΟΪΝΤ ΓΚΑΡΝΤ

Τυπικά, ο ΑΡΗΣ διαθέτει τέσσερις παίκτες στη θέση του οργανωτή: Τους Μάριο Τσάλμερς, Δημήτρη Φλιώνη, Δημήτρη Σταμάτη και Δημήτρη Καλαϊτζίδη. Επί της ουσίας, ο Τσάλμερς αναμένεται να ξοδέψει χρόνο και off ball, έχοντας, δηλαδή, δίπλα του στην πεντάδα τον Φλιώνη και τον Σταμάτη, ο οποίος επίσης μπορεί να παίξει και στο “2”. Στόχος είναι να μην επιβαρύνεται πολύ ο Αμερικανός με το κατέβασμα της μπάλας. Έτσι κι αλλιώς, στο σύγχρονο μπάσκετ περισσότερο μετρά ποιος θα πάρει την “απόφαση” για την εκδήλωση της επίθεσης και ο Τσάλμερς αν μη τι άλλο είναι καλός σ’ αυτό το κομμάτι. Ο Φλιώνης θα έχει σημαντικό ρόλο στο ροτέισον, με όπλα την οργάνωση και την άμυνα, όπως και ο Σταμάτης, ενώ ο Καλαϊτζίδης προσδίδει βάθος και επιρροή στο καλό κλίμα της ομάδας.

ΣΟΥΤΙΝΓΚ ΓΚΑΡΝΤ

Ο Τζαμάλ Σούλερ αποκτήθηκε για να αποτελέσει ένα από τα “πρώτα βιολιά” του ΑΡΗ, με την ποιότητα και την εμπειρία του. Σταδιακά ανεβαίνει από αγώνα σε αγώνα (στα 34 με απραξία αρκετών μηνών χρειάζεται κάποιος χρόνος) και θα είναι από τις “σταθερές” της ομάδας, ενώ σε πιο χαμηλά σχήματα μπορεί να παίξει και στο “3”. Εννοείται ότι στη θέση “2” μπορεί να αγωνιστεί και ο Μάριο Λιτλ, όπως και ο Γιάννης Σιδηροηλίας. Μαζί τους ο νεαρός Όμηρος Νετζήπογλου, ο οποίος ήταν ηγέτης της ομάδας στο εφηβικό τμήμα.

ΣΜΟΛ ΦΟΡΓΟΥΟΡΝΤ 

Ο Κουίντον ΝτεΚόζι απογοήτευσε στο πρώτο διάστημα της παρουσίας του στον ΑΡΗ, κάτι επίπονο αφού έχει ρόλο “κλειδί” στο ρόστερ της ομάδας. Τελευταία έδειξε να συνέρχεται και εφόσον δείξει το κανονικό του πρόσωπο (πέρυσι ήταν ο ηγέτης της 6ης ομάδας του πρωταθλήματος, ήτοι του Λαυρίου), θα δώσει αρκετές λύσεις με το πληθωρικό παιχνίδι του. Ο εσχάτως αποκτηθείς Μάριο Λιτλ θα προσδώσει το απαραίτητο μακρινό σουτ και την εκτελεστική ευχέρεια, η οποία έλειψε σε αρκετά σημεία των μέχρι τώρα αγώνων του ΑΡΗ. Ο Γιάννης Σιδηροηλίας άρπαξε τις ευκαιρίες που του δόθηκαν πέρυσι και θα διεκδικήσει το χρόνο του στο παρκέ, παίζοντας και στις δύο θέσεις των “φτερών”.

ΠΑΟΥΕΡ ΦΟΡΓΟΥΟΡΝΤ

“Μίξη” θα δούμε και στις θέσεις των ψηλών. Ο Μίλαν Μιλόσεβιτς έχει το χρίσμα του βασικού πάουερ φόργουορντ. Μετά το καλό δεύτερο μισό στο περσινό πρωτάθλημα, ο έμπειρος “Μίνια” θα είναι σημείο αναφοράς στη ρακέτα, περνώντας και ώρα στη θέση του σέντερ. Μαζί του στο “4” είναι ο Γιάννης Κουζέλογλου και ο Διαμαντής Σλαφτσάκης, δύο παίκτες που προσφέρουν μεταξύ άλλων και αθλητικότητα, η οποία δεν υπάρχει στη ρακέτα από Αμερικανό παίκτη. Ο ΑΡΗΣ μάλιστα είναι η μοναδική ομάδα της Basket League που δεν έχει Αμερικανό παίκτη στη φροντ λάιν! Ο Κουζέλογλου μπορεί σε χαμηλά σχήματα να παίξει και στο “5” και κατά συνθήκη και στο σμολ φόργουορντ, ενώ ο Σλαφτσάκης έχει πολυσχιδή ρόλο, μαρκάροντας ακόμα και τον αντίπαλο πόιντ γκαρντ και δίνοντας ενέργεια από τον πάγκο, ενώ μπορεί να κατέβει και στο “3”.

ΣΕΝΤΕΡ

Ο Σάββας Καμπερίδης στηρίζει πολλά στον Βλάντιμιρ Ντραγκίτσεβιτς και η επαναφορά του σε καλή κατάσταση το συντομότερο δυνατό είναι “κλειδί” για το παιχνίδι του ΑΡΗ. Ο Μαυροβούνιος σέντερ είναι από τους καλύτερους ψηλούς της Basket League στο επιθετικό κομμάτι (εκτέλεσης και δημιουργίας) αλλά και καλός ριμπάουντερ και θα έχει και φέτος σημαντικό ρόλο. Πίσω του, ο Δημήτρης Χαριτόπουλος, ο οποίος προσφέρει μαχητικότητα, εμπειρία αλλά και μακρινό σουτ από το “5”, ενώ προέρχεται από καλές χρονιές στον Ήφαιστο Λήμνου. Ο Γιώργος Γεωργάκης συμπληρώνει τη φροντ λάιν, έχοντας παραμείνει από το περσινό ρόστερ της ομάδας.

* Στον ΑΡΗ ανήκουν, όχι ακόμα τυπικά, και ο γκαρντ Κωνσταντίνος Τσιρογιάννης και ο Κυριάκος Πετανίδης ο οποίος αγωνίζεται στις θέσεις “4” και “5”. Η απόκτηση των δύο νεαρών παικτών δεν έχει ανακοινωθεί, κάτι που πιθανώς θα γίνει πριν από το πρώτο τζάμπολ της Basket League και θα αποτελέσουν εναλλακτικές λύσεις σε περιπτώσεις τραυματισμών.  

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Το ρόστερ του ΑΡΗ είναι αρκετά “βαθύ”, με αρκετές λύσεις ανά θέση. Οι “κιτρινόμαυροι” απέκτησαν παίκτες που μπορούν να αγωνιστούν σε περισσότερες από μία θέσεις και αυτή η “μίξη” θα παίξει σημαντικό ρόλο στην πορεία της ομάδας, με εναλλαγές σχημάτων και προσώπων, που θα μπορούν να κρατήσουν “φρέσκια” την ομάδα σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, ειδικά στο αμυντικό κομμάτι. Δεν είναι τυχαίο ότι σε αρκετά φιλικά (με Λάρισα και στα δύο με Ηρακλή) ο ΑΡΗΣ έκανε “καμ μπακ” στην 4η περίοδο, κυρίως λόγω της άμυνάς του.  

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο ΑΡΗΣ είχε περιορισμένες επιλογές από τη “δεξαμενή” των ξένων παικτών, λόγω ban, και ο σχεδιασμός του άλλαξε αρκετές φορές. Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση του Κρις Χότον, ο οποίος έφτασε πολύ κοντά και τελικά υπέγραψε στην Αυστρία, με αποτέλεσμα ο ΑΡΗΣ να χάσει έναν ψηλό που θα προσέδιδε αθλητικότητα στη ρακέτα. Δεδομένες ήταν οι συμφωνίες με τους Βασίλη Τολιόπουλο και Δημήτρη Αγραβάνη, οι οποίες τελικά δεν οριστικοποιήθηκαν, με αποτέλεσμα η ομάδα να πάει στη λύση του 6ου ξένου.

Προτεινόμενα Άρθρα