Μουρίνιο: «Η ιστορία δεν κερδίζει παιχνίδια»

από AllAboutARIS

Μετά από 31 χρόνια αναμονής για να φτάσει στον τελικό μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης, η Ρόμα το έχει καταφέρει σε δύο διαδοχικές σεζόν υπό τις οδηγίες του Ζοσέ Μουρίνιο. Στην πρώτη του χρονιά στο τιμόνι των Ρωμαίων ο αινιγματικός προπονητής εξασφάλισε τον πρώτο ευρωπαϊκό θρίαμβο του συλλόγου από το 1961, όταν κέρδισε τη Φέγενορντ στην εναρκτήρια σεζόν του Europa Conference League.Τώρα οδηγεί την ομάδα στον τελικό του Europa League απέναντι στη Σεβίλλη την Τετάρτη.

Ο 60χρονος τεχνικός έχει κερδίσει και τους πέντε ευρωπαϊκούς τελικούς στους οποίους έχουν αγωνιστεί οι ομάδες του, αλλά επιμένει ότι δεν δίνει σημασία στο εντυπωσιακό του ρεκόρ. «Δεν σκέφτομαι πάρα πολύ για το τι συνέβη πριν. Ό,τι συνέβη, συνέβη. Τις δύσκολες στιγμές με [αυτά] τα συναισθήματα, επίσης δεν τις ξεχνάς, αλλά συνηθίζεις να ζεις με αυτές. Και πάντα κοιτάζω μπροστά. Ίσως αυτό είναι το μυστικό μου ή η φιλοσοφία μου, που είμαι στο ποδόσφαιρο τόσα χρόνια, οπότε αυτός ο τελικός για μένα είναι ένας νέος τελικός».

Ο Μουρίνιο ισχυρίζεται ότι η ιστορία δεν παίζει ρόλο… Ο Πορτογάλος προπονητής έχει οδηγήσει την Πόρτο, την Ίντερ, τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τώρα τη Ρόμα σε μεγάλα παιχνίδια όπου διακυβεύονται μεγάλα τρόπαια. Πέρυσι έγινε ο πρώτος προπονητής που κέρδισε και τις τρεις διοργανώσεις της UEFA. Έχει διευθύνει μερικούς από τους πιο γνωστούς συλλόγους του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, κυρίως την Τσέλσι και τη Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά γνωρίζει ότι χρειάζεται κάτι περισσότερο από… φήμη για να κερδίσεις στα κρίσιμα παιχνίδια.

«Η ιστορία δεν κερδίζει τους αγώνες. Κοιτάς τους τελικούς της Ρεάλ Μαδρίτης και νομίζεις ότι η Ρεάλ Μαδρίτης κερδίζει κάθε τελικό. Κοιτάς τη Σεβίλλη και λες ότι η Σεβίλλη κερδίζει κάθε τελικό. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η ιστορία δεν κερδίζει αγώνες. Η ιστορία δεν έχει σημασία. Η δεισιδαιμονία είναι κάτι που δεν μου αρέσει, οπότε δεν εξετάζω τη δεισιδαιμονία ούτε καν ως παράγοντα».

Ενώ τέλος εξείρε την ανταγωνιστικότητα και τη σημασία της διοργάνωσης. «Η Μπαρτσελόνα και η Άρσεναλ ήταν σε αυτή τη διοργάνωση και τους πέταξαν έξω πολύ, πολύ νωρίς. Για τη Ρόμα το να βρίσκεται σε αυτόν τον τελικό, σημαίνει πολλά. Οπότε ας προσπαθήσουμε να δώσουμε [στους οπαδούς] την απόλυτη ευτυχία»

 

Προτεινόμενα Άρθρα