Μία τέτοια διοργάνωση, είναι καταδικασμένος να την κερδίσει…

από AllAboutARIS

Ο Νίκος Λάσκαρης πήρε την απόφαση να στηρίξει την FIBA και το Basketball Champions League και η ιστορία θα δείξει αν έπραξε ορθά ή αν έκανε λάθος. Η επιλογή βασίστηκε σε οικονομικά και αγωνιστικά κριτήρια και βλέποντας τις ομάδες που απαρτίζουν την συγκεκριμένη διοργάνωση, ένα είναι σίγουρο.

Ότι ο ΑΡΗΣ είναι “καταδικασμένος” να πρωταγωνιστεί, να διεκδικήσει ως το τέλος την κατάκτηση του τροπαίου και κάτι λιγότερο από την παρουσία στα ημιτελικά.

Θα μου κάποιος τώρα και με το δίκιο του: “Καλά ρε είναι Ιούλιος και ήδη βάζεις πίεση στην ομάδα, λέγοντας ότι πρέπει να το κατακτήσει;”. Μπορεί να είναι ακόμα Ιούλιος, μπορεί το ρόστερ ακόμα να μην έχει κλείσει, αλλά βλέποντας τις ομάδες που θα λάβουν μέρος στο Basketball CL, ο ΑΡΗΣ είναι το μεγαλύτερο όνομα της διοργάνωσης άρα και υποχρεωμένος να διεκδικήσει το τρόπαιο. Με μία πρόωρη ανάλυση με βάση τις ομάδες, ο ΑΡΗΣ είναι από τα φαβορί για το τρόπαιο. Έτσι πιστεύω έχοντας στο μυαλό του ένα ρόστερ καλύτερο του περσινού όσον αφορά τον ΑΡΗ και με βάση την δυναμικότητα των υπολοίπων ομάδεων. Στο περσινό EuroCup οι “κίτρινοι” ήταν αουτσάιντερ, στο φετινό Basketball CL είναι φαβορί.

Με μία πρώτη ματιά δεν με ενθουσιάζει η διοργάνωση αλλά δεν περίμενα και κάτι διαφορετικό. Συμφωνώ με αυτό που έχει πει ο Νίκος Λάσκαρης, ότι στόχος είναι στο μέλλον το Basketball CL να αντικαταστήσιε πλήρως το EuroCup και αυτό θα προσπαθήσει η FIBA. Γιατί την Ευρωλίγκα, τουλάχιστον αυτή την στιγμή δεν μπορεί να την χτυπήσει.
Πάμε όμως λίγο να δούμε τις ομάδες που λαμβάνουν μέρος, αν και είναι ακόμα νωρίς αλλά έχοντας στο μυαλό μας την κατάσταση τους από οικονομικής και αγωνιστικής πλευράς τα τελευταία χρόνια.

Η Γαλλία, η Τουρκία και η Ιταλία έχουν την… μερίδα του λέοντος στην διοργάνωση μιας και τάχθηκαν από την αρχή υπέρ της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας. Δύο πρωταθλήματα τα οποία τα τελευταία χρόνια παρουσιάζονταν πτώση όσον αφορά το επίπεδο των ομάδων, κάτι που φαίνεται και από την παρουσία τους στις ευρωπαικές διοργανώσεις.
Η Ιταλία έστειλε στους ομίλους την 3η Αβελίνο, την 5η Βενέτσια ενώ στα προκριματικά θυα παίξει η 9η Βαρέζε που είναι μία από τις ιστορικότερες ομάδες στην Ευρώπη αλλά σε βαθιά κρίση. Οι Ιταλοί με εξαίρεση την Αρμάνι, δεν βάζουν λεφτά γιατί είναι πολλά τα παραδείγματα υποβιβασμού ή διάλυσης ομάδων λόγω χρεών (Φορτιτούντο, Βίρτους), οπότε δεν περιμένεις κάτι εντυπωσιακό.
Η Γαλλία έστειλε την πρωταθλήτρια Βιλερμπάν, την 2η Στρασμπούργκ, την 3η Λε Μαν, την 4η Μονακό. Ουσιαστικά οι καλύτερες ομάδες της Γαλλίας μπήκαν στους ομίλους αν και αυτό φαντάζει λίγο τραβηγμένο, όμως έτσι… εξαργυρώνεται η υποστήριξη της Ομοσπονδίας. Η Μονακό είναι η θεωρητικά ανερχόμενη δύναμη λόγω χρημάτων, οι άλλες τρεις είναι οι παραδοσιακές δυνάμεις που παλεύουν για τον τίτλο σχεδόν κάθε χρόνο. Οι γαλλικές ομάδες προσπαθούν μεν να κάνουν κάτι στην Ευρώπη, δεν έχουν πετύχει κάτι ιδιαίτερο τα τελευταία χρόνια μιας και δείχνουν να ενδιαφέρονται περισσότερο για το δικό τους πρωτάθλημα παρά για τις ευρωπαικές διοργανώσεις. Ίσως κάποια να μπορέσει να φτάσει ψηλά, αλλά καμία από αυτές τις ομάδες δεν θεωρούνται “μεγαθήρια” για τον ΑΡΗ.
Η Τουρκία είναι μα διαφορά η χώρα που θα έχει την πλουσιότερες ομάδες στην διοργάνωση. Στο Basketball CL θα λάβει μέρος η 5η Μπάνβιτ, η 6η Καρσίγιακα ενώ στα προκριματικά η 7η Ουσάκ και η 9η Μπεσικτάς. Ιστορικά το μεγάλο όνομα είναι η Μπεσικτάς αλλά γενικά οι Τούρκοι έχουν πολλά λεφτά, άρα θα θελήσουν να πάνε μακριά στον θεσμό, οπότε τουλάχιστον οι Μπάνβιτ, Καρσίγιακα και Μπεσικτάς λογίζονται ως φαβορί. Βέβαια ο ΑΡΗΣ έχοντας πέρυσι χαμηλότερο μπάτζετ απέδειξε κόντρα στην Μπάνβιτ ότι τα καταφέρνει μια χαρά, οπότε είναι αντίπαλοι αλλά στα… μέτρα των “κιτρίνων”.

Για την ισπανική Τενερίφη η οποία τερμάτισε 9η στο πρωτάθλημα θεωρώ ότι απλά θα συμπληρώνει την διοργάνωση ως ομάδα της Ισπανίας.
Η Γερμανία έχει καλή εκπροσώπηση με την 4η Φρανκφούρτη, την 7η Όλντενμπουργκ και στα προκριματικά την 12η Λούντβιγκσμπουργκ. Ομάδες που έχουν καλή οργάνωση, χρήματα και λογικά θα είναι ανταγωνιστικές. Όχι για να λογίζονται ως φαβορί αλλά θα είναι αξιόλογοι αντίπαλοι.

Επίσης στους ομίλους βρίσκονται η πρωταθλήτρια Βελγίου Οστάνδη ενώ στα προκριματικά η 5η Σαρλερουά, η 2η Κροατίας Τσιμπόνα η οποία είναι από τις ιστορικότερες ομάδες της Ευρώπης αλλά τα τελευταία χρόνια έφτασε ακόμα και στην εξαφάνιση λόγω χρεών και ακόμα έχει τεράστια προβλήματα, η πρωταθλήτρια Ισραήλ Μακάμπι Ρισόν η οποία μπορεί να νιώθει ως η πιο αδικημένη μιας και δεν πήρε συμβόλαιο στην Ευρωλίγκα αλλά εντός συνόρων δεν θεωρείται από τα μεγάλα ονόματα αν και λογικά θα έχει μία ανταγωνιστική ομάδα όχι σε επίπεδο φαβορί.

Η μόνιμη πρωταθλήτρια Τσεχίας Νίμπουργκ, η πρωταθλήτρια Σλοβενίας Χέλιος, η 3η στην Σερβία και φιναλίστ στην Αδριατική Λίγκα Μέγκα Λεκς, η 2η στην Λετονία Βέντσπιλς, η φιναλίστ Λιθουανίας Νεπτούνας, η πρωταθλήτρια Ουκρανίας Χιμίκ, η 6η της Ρωσίας Σάρατοβ και η 2η της Πολωνίας Ρόσα Ράντομ (στην οποία αγωνίζονταν ο πρώην του ΑΡΗ Τόρει Τόμας) συγκροτούν ένα γκρουπ ανταγωνιστικών μεν ομάδων αλλά όχι σε υψηλό επίπεδο.

Στους ομίλους υπάρχει και ο Π.Α.Ο.Κ. όπου μία πιθανή διασταύρωση στους ομίλους θα είναι καλό για τον ΑΡΗ από οικονομικής πλευράς.

Από τις υπόλοιπες ομάδες που μετέχουν στα προκριματικά μπορεί να ξεχωρίσει κανείς την πρωταθλήτρια Βουλγαρίας Λουκόιλ και την πρωταθλήτρια Βοσνίας Ιγκοκέα ενώ χαμηλής δυναμικότητας είναι οι υπόλοιπες ομάδες.

Με βάση την πρώτη εικόνα της διοργάνωσης ο ΑΡΗΣ συγκαταλέγεται στα φαβορί για τον τίτλο, με δεδομένο φυσικά ότι το ρόστερ θα είναι καλύτερο ή τουλάχιστον της ίδιας δυναμικότητας με το περσινό.

Όσον αφορά το καθαρά οικονομικό κομμάτι, το κατά πόσο ο ΑΡΗΣ θα έχει έσοδα από την διοργάνωση, είναι κάτι το οποίο εξαρτάται από τις κινήσεις των “κιτρίνων” σε μεγάλο βαθμό. Και αναφέρομαι στο χορηγικό κομμάτι κυρίως. Ο κόσμος πιστεύω ότι θα στηρίξει την ομάδα ανεξάρτητα από τον αντίπαλο οπότε θα υπάρχουν έσοδα από τα εισιτήρια. Αν η ομάδα προχωρήσει θα έχει έσοδα από την διοργάνωση.

Βέβαια για να προχωρήσει σημαίνει ότι θα κρατήσει το μπάτζετ κοντά στο 1.2 εκ., αυξημένο σε σχέση με το περσινό, οπότε τα κέρδη από την πορεία στο Basketball CL ουσιαστικά θα καλύψουν την αύξηση. Για τα τηλεοπτικά πέρυσι ο Νίκος Λάσκαρης πλήρωσε… από την τσέπη του, φέτος δεν θα το κάνει αλλά δεν πιστεύω ότι θα υπάρχουν μεγάλες προτάσεις για τα δικαιώματα. Πρόβλεψη ότι θα πάει πάλι στο Κρατικό κανάλι.
Σημαντικό κομμάτι θα είναι τα έξοδα μετακίνησης για την ομάδα και βλέποντας τις ομάδες, γνωρίζοντας και από προσωπική εμπειρία, θα είναι πιο ακριβές σε σχέση με τις περσινές στο EuroCup. Οπότε και αυτό είναι στα μείον.

Συμπέρασμα λοιπόν για το φετινό Basketball CL. Αγωνιστικά είναι στα… μέτρα του ΑΡΗ, πιστεύω ότι είναι στα φαβορι. Οικονομικά είναι στο… χέρι του να βγάζει κέρδος αν και θα έχει περισσότερα έξοδα.

Υ.Γ.: Το μπάτζετ θα φτάσει στο 1.2 εκ., ίσως ανέβει κατά 100.000 ευρώ και αυτό μέσα στην χρονιά αν χρειαστεί. Του χρόνου όπου τα χρήματα για το άρθρο 99 θα είναι λιγότερα (φέτος αγγίζουν πάλι τις 680.000 ευρώ), τότε θα ανέβει και το μπάτζετ. Αυτό ίσως είναι κάτι που θα έπρεπε να το ξεκαθαρίσει ο Νίκος Λάσκαρης, γιατί δυστυχώς δημιουργήθηκαν λανθασμένες εντυπώσεις σε αρκετό κόσμο.
Υ.Γ.1: Έχω ξαναδηλώσει ότι εμπιστεύομαι απόλυτα τον Δημήτρη Πρίφτη, το ίδιο κάνει η διοίκηση, το ίδιο πρέπει να κάνει και ο κόσμος. Προσωπικά δεν θα περίμενα τον Καββαδά για τόσο καιρό, αλλά για να το κάνει ο κόουτς έχει τους λόγους του.
Υ.Γ.2: Ο ΜακΝίλ έγινε σήριαλ, ο Ουότερς ζήτησε πολλά, ο Ουάιτ θέλει ΝΒΑ και ο Χάγκινς θέλει να μείνει. Δύσκολες οι τρεις πρώτες περιπτώσεις, θα κλείσει ο πρώτος, ο δεύτερος είναι παρελθόν, ο τρίτος είναι απίθανο παρά τις 300.000 δολάρια που του δίνει ετησίως ο ΑΡΗΣ (ο Ολυμπιακός του έδινε 500.000 δολάρια), ο τέταρτος θα εξαρτηθεί από τον Έλληνα σέντερ. Με Μπόγρη δύσκολο να μείνει ο Χάγκινς.
Υ.Γ.3: Έλληνες δυστυχώς τουλάχιστον πρώτης… γραμμής δεν μπορεί να πάρει ο ΑΡΗΣ. Αυτή την στιγμή τουλάχιστον. Οπότε κάποιοι καλό θα είναι να μην προτρέχουν, όπως έκαναν μέσα στην χρονιά, λέγοντας ονόματα δεξιά και αριστερά.
Υ.Γ.4: Γιατί άραγε δεν βγαίνει μία ανακοίνωση για το Ζορόφσκι; Ποιες θα είναι οι αρμοδιότητες του;
Υ.Γ.5: Ο ΑΡΗΣ πήγε με Ολυμπιακό στις εκλογές του ΕΣΑΚΕ και βρήκε απέναντι του Παναθηναικό, ΑΕΚ και ΕΟΚ. Ο Λάσκαρης κατάλαβε πως ότι κάνει, θα το κάνει μόνος του γιατί ο καθένας κοιτάει την… πάρτη του. Εδώ ΑΕΚ και ΕΟΚ ψήφισαν τον ίδιο και υποτίθεται ότι είναι στα… μαχαίρια. Δύσκολη την βλέπω και την επόμενη χρονιά, πολλές οι ανακοινώσεις…

Προτεινόμενα Άρθρα

ALLABOUTARIS TV! ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΙΣ 20:00 ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΟΥ ALLABOUTARIS.GR ΣΤΟ YOUTUBE!

X